AKTUELNO

Hrvatska je već pozvala 18.000 vojnih obveznika radi ažuriranja podataka i određivanja vojnog rasporeda, a ministar odbrane Damir Krstičević najavio da će do kraja godine u rezervni sastav biti pozvano još njih 3.000.

Krstičević je u izjavi za Hrvatski radio rekao da je ove sedmice započela obuka ključnih komandanata.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što je konačno krenulo uspostavljanje rezervog sastava.

-Poznato je da su rezervist odigrali važnu ulogu u domovinskom ratu, nakon rata smo je zapustili zbog nedostatka ambicija, vizije i finansijskih sredstava. Sad kad smo radili Strategiju nacionalne sigurnosti uvideli smo da su nam s obzirom na nova ugrožavanja i rizike potprebne dodatne sposobnosti. Poplave i požari... sve to traži da država bude brza u datom trenutku - rekao je Krstičević.

MORH je dosad već pozvao oko 18 tisuća ljudi na smotru, od kojih će odabrati nešto više od devet hiljada rezervista kojima će popuniti pešadijske jedinice.

-Ministarstvo obrane RH upućuje pozive za vojne obveznike radi smotre (ažuriranja podataka), saopštavanja rasporeda u rezervnim sastavim Oružanih snaga RH te obuku i osposobljavanja, a s ciljem popunjavanja šest rezervnih pešadijskih pkkova", saopšteno je ranije iz resornog ministarstva - preneo je portal Index.hr.

Inače, vojna obaveza prema hrvatskim zakonima traje do 55 godina starosti.

Pozivima se, kako prenose hrvatski mediji, do sada odazvalo samo 12.000, a najčešći razlozi zbog kojih se onih 6.000 nije odazvalo su nepodizanje poziva, selidba rezervista na drugu adresu ili u inostranstvo, nepoznato prebivalište i odsustvo zbog posla, dok je prigovor savesti uložilo 52 rezervista i oni više nisu uzimani u obzir.

Onima koji se nisu odazvali a to nisu opravdali preti kazna od 1.000 do 5.000 kuna.

#Hrvatska

#Vojska

'