AKTUELNO

Zagrabački "Most mladosti" opisan je kao "betonski brutalizam", dok na Bundeku nedostaje vode u veštačkom jezeru i sve izgleda tužno.

Čuveni nemači list "Špigl" objavio je reportažu iz Zagreba na svom internet izdanju, a prestonicu Hrvatske opisuju kao jako dosadan grad u kojem je najbolja stvar - autoput prema moru. Novinarka Ana Heming turistima iz Nemačke ponudila je i nekoliko saveta kako preživeti “zagrebačku tugu” dok se nalaze u glavnom gradu Hrvatske.

Ironično se navodi kako je “vrhunac leta u Zagrebu bio koncert Duran Durana koji se mogao čuti i u zabačenim četvrtima” pa bi njihova pesma “Ordinary World” mogla "da bude lokalna himna". Iako su čitaoci "Lonely Planeta" Zagreb proglasili destinacijom broj jedan 2017. godine, novinarka Špigla piše da pešačka zona u centru grada podseća na nemačku provinciju, navodeći gradove Rostok ili Bohum. Kafići u centru opisuju se kao previše slični, a ništa zanimljiviji nisu ni pijaca Dolac ni Gornji grad.

- Na rubovima Zagreba mogu se naći momenti u kojima tupost prerasta u avanturu, u metropoli koja bi trebalo da se takmiči za najdosadniji grad, bar u Evropi - piše Špigl i preporučuje turistima da grad otkrivaju vozeći se tramvajem jer se "bicikl može voziti samo polako, a i biciklističke staze su na pločnicima".

Zagrabački "Most mladosti" opisan je kao "betonski brutalizam", dok na Bundeku nedostaje vode u veštačkom jezeru i sve izgleda tužno.

- Na buvljacima se vidi čega ljudi imaju viška, ovde očito ništa - cinično zaključuje novinarka.

U Muzeju savremene umetnosti novinarka je provela tri sata, ali u to vreme nije susrela druge posetioce:

- Vreme za umetnost je, izgleda, luksuz. Najbolja stvar u vezi sa Zagrebom je autoput prema moru - konstatuje novinarka Špigla, a to je ujedno i naslov članka.

#Nemačka

#Zagreb

'