AKTUELNO

Hrvatska će do kraja godine primiti 150 sirijskih izbeglica, koji stižu iz turske, a naredne godine stićiće dodatnih 100, prenela je HINA.

Vlada Hrvatske je, naime, na današnjoj sjednici donela odluku kojom se omogućava preseljenje dodatnih 100 državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uslove za odobrenje međunarodne zaštite.

Hrvatska se u julu 2015. godine, učestvovanjem u Programu Evropske unije za preseljenje državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uslove za odobrenje međunarodne zaštite, obavezala da prihvati do 550 osoba - 150 po osnovu preseljenja iz trećih država i 400 osoba po osnovu premeštanja iz drugih država članica EU, a sada je taj broj povećan za još 100 osoba.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će ove godine Hrvatska prihvatiti 150 građanina Sirije koji se trenutno nalaze u Turskoj, a iduće godine dodatnih sto.

"'Planira se da prva grupa preseli u Hrvatsku do kraja novembra ili početkom decembra ove godine, a tokom 2018. Hrvatska može da preseli još 100 ljudi', rekao je Božinović, nakon sednice vlade.

Iako na nivou Evropske unije nisu donesene nove odluke o učestvovanju u Programu u periodu od 2018.-2020. godine, tela EU pozivaju države članice da nastave i pojačaju svoje aktivnosti u preseljenju izbeglica na svoja područja, podseća hrvatska agencija.

#Hrvatska

#Sirija

'