AKTUELNO

Linta je pozvao Ivicu Dačića da uputi otvoreno pismo SAD, EU i Nemačkoj i ukaže da proustaške snage prete Srbima u Hrvatskoj s ciljem da se isele ili asimiluju.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je večeras osudio incident koji su u Zagrebu izazvali članovi desničarske Autohtone Hrvatske stranke prava i paljenje srpskog lista "Novosti", ocenjujući da je to nastavak raspirivanja nacionalne mržnje i poziv na linč preostalih Srba u Hrvatskoj.

Foto: Tanjug

- Ustaša Dražen Keleminac i većina Hrvata smatraju da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" ne sme sklanjati sa spomen ploča, da preostali Srbi u Hrvatskoj vode velikosrpsku politiku i da se po Hrvatskoj podižu četnički spomenici. Očigledno je da proces rehabilitacije ustaštva ulazi u završnu fazu i da se današnja Hrvatska sve manje razlikuje od zloglasne NDH - naveo je Linta u svojoj izjavi.

Foto: Tanjug

On smatra i da se ustaše u Hrvatskoj od početka devedesetih godina prošlog veka smatraju borcima za hrvatsku slobodu protiv tobože velikosrpske politike i beogradskog centralizma a ne zločinci koji su počinili genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Foto: Tanjug

Linta je pozvao Ivicu Dačića da uputi otvoreno pismo SAD, EU i Nemačkoj.

Foto: Tanjug AP

Dačić bi u pismu trebalo da ukaže da proustaške snage uz prećutnu ili otvorenu podršku vlasti upućuju otvorene pretnje preostalim Srbima u Hrvatskoj s ciljem da se isele ili asimiluju.

- Proustaške snage, ako im se ne stane na put, neće se smiriti dok u Hrvatskoj bude barem jedan Srbin koji poštuje svoj nacionalni i kulturni identitet, svoju pravoslavnu veru i Srbiju smatra svojom matičnom državom - naveo je Linta.

On ocenjuje da proustaške snage nisu zadovoljne što je iz Hrvatske proterano 500.000 Srba i što im je oteta, uništena ili opljačkana pokretna i nepokretna imovina i oduzeta stečena i statusna prava.

- Zbog toga je posebna meta njihovih napada svako ko se zalaže da poštovanje ljudskih prava i antifašizam kao dve temeljne vrednosti današnje civilizacije - zaključio je Linta.

Grupa članova krajnje desničarske Autohtone hrvatske stranke prava izazvali su ranije danas težak incident u Zagrebu - otvoreno su pretili premijeru Andreju Plenkoviću, u slučaju da skine ploču "Za dom spremni" u Jasenovcu i na protestu zapalili srpski nedeljnik Novosti.

Oni su Plenkoviću poručili da se "ne igra šibicama i da ne uklanja ploču HOS-a u Jasenovcu".

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#ustaše

'