AKTUELNO

Grupa članova krajnje desničarske Autohtone hrvatske stranke prava izazvali su danas težak incident u Zagrebu - otvoreno su pretili premijeru Andreju Plenkovića, u slučaju da skine ploču "Za dom spremni" u Jasenovcu i na protestu su zapalili srpski nedeljnik Novosti.

Skup pod nazivom "Za 'Za dom spremni' spremni", održan je ispred prostorija Srpskog narodnog veća u centru Zagreba, a članovi A-HSP zaopretili su premijeru Andreju Plenkoviću u slučaju da skine spomen ploču hrvatskim veteranima u Jasenovcu, na kojoj se nalazi taj ustaški pozdrav.

- Plenkoviću, ne igraj se šibicama, ne skidaj ploču HOS-a! - poručio je predsednik te stranke Dražen Keleminec, uz ustaški pozdrav "Za domovinu spremni", prenose hrvatski mediji.

Foto: Tanjug

Tokom protesta Kleminec je otišao toliko daleko da je zapalio primerak nedeljnika Novosti, čiji je izdavač Srpsko narodno veće.

Đorđevic: Više pažnje i brige za osobe sa smetnama u razvoju

- Došli smo ispred sedišta SNV-a Milorada Pupovca suprotstaviti se njihovoj velikosrpskoj politici u Hrvatskoj, zaustavili smo ih 1991. zaustavićemo ih i sada -  izjavio je Keleminec u zagrebačkoj Gajevoj ulici, okružen s 20-tak pristalica i isto toliko predstavnika medija. Protest je nadžirala i snimala interventna policija s otprilike dvostruko više pripadnika, prenosi Hina.

Foto: Tanjug

Pristalice na skupu nosile su zastavu sa stranačkim grbom na kojoj je bio i natpis "za dom spremni". Keleminac je u "govoru" istakao da se taj pozdrav ne sme micati sa spomen ploča, poručujuai da su uz njega mnogi branitelji dali živote za Republiku Hrvatsku.

On tvrdi da se novcem iz hrvatskog državnog budžeta podižu četnički spomenici.

- Ako vi skinete ploču HOS-a, mi ćemo skinuti sve četničke ploče po Hrvatskoj i četnički spomenik u Srbu - rekao je Keleminec.

Foto: Tanjug

Ponavlja da je pozdrav "za dom, u boj" koristio i ban Josip Jelačić, a zajedno s pristalicama u više je navrata tokom protesta uzviknuo "za domovinu spremni", te lidera SNV-a ironično pozvao:

- Ajde Milorade, piši ponovno prijave protiv nas jer smo viknuli da smo spremni braniti domovinu. Jer Milorad Pupovac je predsednik Vlade i finansija, on je državni advokat. Milorad Pupovac vlada hrvatskim medijima, on je kralj u Hrvatskoj. Misli da je kralj Aleksandar - rekao je Keleminec.

#Zagreb

#ustaše

'