AKTUELNO

Spomenici sa ustaškim obeležjima nije mesto u blzini Jasenovca, kao ni širom Hrvatske ni bilo gde u svetu, upozorio je danas direktor Centra Simon Vizental u Jerusalimu Efraim Zurof i pozvao EU da ne zatvara oči na izvrtanje istine o Holokaustu.

Zurof je za portal Sputnjik rekao da neuklanjanjem spomen obeležja sa ustaškim pokličom "za dom spremni" u Jasenovcu, hrvatske vlasti nanose štetu celokupnoj situaciji na Balkanu.

HASANBEGOVIĆ MAŠE USTAŠKIM SIMBOLIMA: HOS-ovih ploča treba da ima više širom Hrvatske!

Hrvatske vlasti na taj način iskazuju nepostovanje prema evropskim vrednostma, rekao je Zurof i istakao da je "krajnje vreme da zvanični Zagreb prestane da se pravi da ne vidi ono što je toliko očigledno".

-Ustaškim spomenicima nije mesto u blizini Jasenovca, kao ni širom Hrvatske, kao ni bilo gde u svetu - naglasio je Zurof.

Ovaj u svetu pznat lovac na naciste je upozorio da Evropska unija mora da preuzme odgovornost i da ne zatvara oči na izvrtanje istine o Holokaustu kako bi se prikrili zločini lokalnih kolaboratora i promovisale laži.

-U krajnjoj liniji, odgovornost u ovom slučaju leži na Hrvatskoj, ali pristupivši EU, hrvatske vlasti su preuzele sve njene vrednosti. Ovo nisu evropske vrednosti - to su fašističke vrednosti koje štete odnosima, i tako nešto nije trebalo uopšte da se dogodi - poručio je Zurof.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon sinoćnjih konsultacija sa svojim partijskim kolegama i ministrima izjavio da se traži odgovarajuće rešenje za spornu spmen ploču koje, kako je rekao, neće biti na štetu HOS-a i koje neće vređati žrtve.

Josipović: Ploča sa natpisom 'Za dom spremni' mora biti uklonjena

Konsultacije o pronalaženju rešenje bi trebalo da se nastave i danas između predstavnika predstavnika HDZ i HOS.

Neizvesno je, naime, kako će reagovati veterani HOS na odluku Plenkovića da se sa spornom spomen pločom u Jasenovcu nešto ipak mora uraditi, jer ga na to obavezuje i oećanje koje je dao HNS sa kojima je u koaliciji, nakon što se raspalo partnerstvo HDZ i Mosta nezavisnih lista.

#Efraim Zurof

#Jasenovac

#ustaše

'