AKTUELNO

Moguće je birati da li će se pitanje granice sa Srbijom rešavati na bilateralni način ili će se pristupiti nekoj vrsti međunarodne arbitraže, kaže hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula.

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula pozdravio je inicijativu da počnu razgovori o granici Hrvatske sa Srbijom i poručio da svakoj državi treba da bude u interesu da ima uređene i dogovorene granice sa svojim susedima, pa bi to trebalo da budu i interesi Hrvatske.

Picula je to izjavio nakon što je pomoćnik srpskog ministra spoljnih poslova i šef Sektora za bilateralnu saradnju Goran Aleksić rekao da ade na Dunavu pripadaju Srbiji i da je Beograd spreman da se granični spor s Hrvatskom reši bilateralno, a ako je potrebno na arbitraži ili Međunarodnom sudu, navodi Hina.

Picula je pred novinarima ispred sedišta SDP-a izrazio žaljenje što 15-ak godina, od kada je formirana međudiplomatska grupa za uređenje granica između Hrvatske i Srbije, vlada "jedna vrsta neaktivnosti".

Požar kod Konavla aktivirao zaostale mine

- Da li se to pitanje može urediti bilateralnim putem – to zavisi na kakav će način raditi komisija koja ima zajedničke članove iz Beograda i Zagreba, ali u svemu tome treba da imamo okvir unutar kojeg se to pitanje rešava. To je pitanje koliko rešavanje granica određuje evropsku budućnost neke zemlje kandidatkinje - rekao je Picula.

Kada je reč o odnosima sa Srbijom, Picula je rekao da je moguće birati hoće li to biti bilateralni način rešavanja otvorenog pitanja ili će se pristupiti nekoj vrsti međunarodne arbitraže.

Smatra da je arbitraža kao postupak utvrđivanja granične crte između dve države potpuno legitiman postupak, te da ono što se dogodilo sa Slovenijom govori da je samo jedan oblik arbitraže kompromitovan.

Hrvatska ne treba bežati, ako ne ide bilateralno, da se taj problem rešava preko arbitraže. Imamo šarolik politički pristup rešavanja tog problema, a Hrvatska se ne treba time opterećivati, moramo biti spremni, hoćemo li ta pitanja rešavati bilateralno ili u obliku arbitraže", istakao je Picula.

Smatra da najpre treba sa susedima razgovarati bilateralno.

#Hrvatska

#Srbija

'