AKTUELNO

Neki požari su lokalizovani, dok na pojedinim lokacijama i dalje bukte.

Premijer Andrej Plenković je na današnjoj sednici Vlade Hrvatske, na kojoj je saopšteno da je uzrok požara u Dalmaciji otvoreni plamen ili žar, ponovio da ne prihvata ostavku ministra odbrane Damira Krstičevića, koji se danas nije pojavio već ga je zamenio državni sekretar Tomislav Ivić.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, obavestio je vladu da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar, isključivši pritom mogućnost da je uzrok požara bio dalekovod.

- U ovom trenutku deset osoba istražuje lokaciju u Tugarima, za koju je utvrđeno da je centar požara - rekao je Božinović.

Pročitajte još: U Splitu još gori na tri lokacije, tri požara lokalizovana

Božinović je govoreći o posledicama i šteti od požara rekao da su u potpunosti izgorele tri stambene zgrade, delimično su uništena 33 objekta, kao i 13 starih nenaseljenih kuća. Osim kuća, uništeno je u potpunosti 18 automobila, četiri delomično kao i četiri teretna automobila, stradalo je 11 maslinjaka i dva plastenika.

Krstičević, međutim, nije došao na sednicu vlade, već je umesto njega prisutan državni sekretar u tom mnistarstvu, Tomislav Ivić. Upitan zašto ministar Krstičević nije došao na sednicu, Ivić je kratko odgovorio: "Nemam komentar."

Krstičević je, naime, ranije ove sedmice u jeku katastrofalnih požara koji su pogodili Dalmaciju, podneo ostavku. Ministar je ostavku podne nakon što je predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila da je vojska mogla ranije da izađe na teren i pomogne vatrogascima.

Foto: Pixabay.com

Plenković je početku sednice ponovio da je ministar Krstičević na vreme angažovao vojsku za gašenje požara Na početku sednice premijer je govorio o požarima koji su proteklih dana poharali Dalmaciju.

Direktor Državne uprave za zaštitu i spasavanje Dragan Lozančić, koji je takođe prisustvovao sednici vlade, rekao je da je postojao problem komunikacija u vertikali, prema vladi i prema Predsednici.

- Ali treba izbeći tezu da je sistem zakazao, ili da je sve prošlo dobro. Istina je uvek negde u sredini i bliže smo jednoj uspešnoj nego neuspešnoj priči. Spasili smo živote, spasili smo hiljade kuća, situcija se menjala iza sata u sat, situacija je išla izvan kontrole, jer kanaderi nisu mogli da lete, desilo se što se desilo u okolini Splita - rekao je Lozančić.

#Andrej Plenković

#Požar

#Vatra

'