AKTUELNO

Linta, takođe, smatra da kapetan Dragan nema fer i pravično suđenje jer hrvatsko pravosuđe nije ni nezavisno, ni profesionalno već je etnički motivisano.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta apelovao je danas na Ministarstvo pravde Srbije da kod evropskog komesara za pravosuđe insistira da presuda Draganu Vasiljkoviću bude oslobađajuća, kako bi kapetan Dragan, nakon 11-godišnjeg nezakonitog pritvora u Australiji i Hrvatskoj, konačno bio slobodan čovek.

Linta je, u pisanoj izjavi, osudio odluku suda u Splitu kojom je odbijen zahtev Vasiljkovića za ukidanje istražnog zatvora i naveo da je dosadašnji tok suđenja jasno pokazao da kapetana Dragana niko od svedoka optužbe nije doveo u vezu sa zločinima koji mu se stavljaju na teret, a koji su se navodno desili na Kninskoj trvđavi i Glini 1991. godine i u selu Bruška 1993. godine.

- Očigledno je da se radi o političkom procesu jer je kapetan Dragan bio simbol borbe krajiških Srba protiv proustaškog režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio razbijanje Jugoslavije putem rata i stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba - ističe se u saopštenju.

Linta, takođe, smatra da kapetan Dragan nema fer i pravično suđenje jer hrvatsko pravosuđe nije ni nezavisno, ni profesionalno već je etnički motivisano, što znači da se za ratne zločine u najvećoj meri sudi Srbima koji dobijaju velike kazne zatvora i to najčešće bez čvrstih dokaza i zbog toga predstavljaju pravi primjer kršenja ljudskih prava.

- U retkim slučajevima imamo presude protiv pripadnika hrvatske vojske i policije za ratne zločine protiv Srba, ali su te kazne toliko male da više vređaju porodice žrtva nego što su u funkciji istine i pravde. Zbog toga postoji opravdana bojazan da će Županijski sud u Splitu doneti osuđujuću presudu kapetanu Draganu bez obzira što nema nikakvih dokaza da je počinio ratni zločin - navodi Linta u saopštenju.

#EU

#Ministarstvo pravde

#Miodrag Linta

'