AKTUELNO

Navedenom rezolucijom od Hrvatske se mora zahtevati da donese oštre kazne i vodi politiku nulte tolerancije za promovisanje ustaške ideologije.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta apelovao je na članice EU da zvanično zatraže od predsednika Evropskog parlamenta, predsedavajućeg Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta i šefova svih poslaničkih grupa u EP da hitno donesu "Rezoluciju protiv rehabilitacije i veličanja ustaštva ili hrvatskog nacifašizma u Hrvatskoj".

Pročitajte još: EVO šta je predsednica Hrvatske poklonila prvoj dami Srbije Tamari Vučić

On ocenjuje kao "sraman ali očekivan" odgovor hrvatskog Ministarstva uprave da nema zakonskog uporišta za uklanjanje sporne spomen ploče podignute pripadnicima HOS-a u Jasenovcu na kojoj je isklesan ustaški pozdrav “Za dom spremni” i pozvao EU da reaguje.

To praktično znači da Hrvatska ima zakonodavstvo koje omogućava nesmetano isticanje nacifašističkog pozdrava 'Za dom spremni' što je u suprotnosti sa temeljnim vrednostima Evropske unije", naveo je Linta u saopštenju.

Navedenom rezolucijom od Hrvatske se mora zahtevati da donese oštre kazne i vodi politiku nulte tolerancije za promovisanje ustaške ideologije. Nove zakonske mere moraju nedvosmisleno da zabrane svako javno isticanje ustaških simbola, pevanje ustaških pesama, izvikivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni", delovanje proustaških portala i slično - istakao je Linta .

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#ustaše

'