AKTUELNO

U Hrvatskoj su večeras u 19 časova zatvorena birališta na lokalnim izborima na kojima su birači odlučivali ko će naredne četiri godine biti na vlasti u 576 lokalnih jedinica.

Kako prenose hrvatski mediji, do 16.30 časova glasalo je milion i 190 hiljada birača, odnosno 35,2 odsto, što je za 2,2 odsto više nego na izborima 2013. godine.

Pravo glasa imalo je 3.720.000 birača. Prve rezultate izbora objaviće Državno izborno poverenstvo posle 21 sati.

Među onima koji se bore za mesto u lokalnoj samoupravi je i oko 450 srpskih kandidata, najviše u Ličko-senjskoj županiji. Na ovim izborima, oko 67.500 Srba manje ima pravo glasa nego na lokalnim izborima 2013.

Srbi se, kao kandidati, pojavljuju na manjinskim listama, ali i na listama većih hrvatskih stranaka koje računaju na kvotu o obaveznom broju manjinskih predstavnika u lokalnoj saoupravi. Do sada se, međutim, nisu mnogo bavile lokalnim problemima Srba.

Na ovim izborima je manje srpskih birača jer je Zakon o prebivalištu, koji je trebalo da uredi biračke spiskove, zapravo doveo do toga da oko 67.500 Srba bude izbrisano iz biračkih spiskova. Mogu da glasaju na predsedničkim i parlamentarnim, ne i lokalnim izborima.

- Za lokalne izbore je važno da svaki građanin ima prebivalište i ličnu kartu, to će negativno uticati i biće problema u lokalnim samopupravama u severnoj Dalmaciji, istočne i zapadne Slavonije da se zadrže sve pozicije koje su Srbi imali na prethodnim izborima - kaže Miodrag Linta iz Saveza Srba iz regiona.

Hrvatski premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković je nakon glasanja na lokalnim izborima otišao u Zagrebačku katedralu na misu u čast Alojzija Stepinca.

Foto: Tanjug

Misi su prisustvovali i predsednica Kolinda Grabar Kitarević i šef hrvatske diplomatije Davor Ivo Štir.

#Glasanje

#Hrvatska

#Izbori

'