AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da ponovo pokrene ozbiljnu istragu protiv osumnjičenih lica za slučaj "Tuzlanska kolona", na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Tuzle Selimom Bešlagićem.

U pisanoj izjavi dostavljenoj našoj redakciji, Miodrag Linta je naveo da smatra tragičnom činjenicu što još nisu kažnjeni naredbodavci i počinioci tog, kako kaže, unapred isplaniranog, brutalnog zločina kada je pre 25 godine ubijeno najmanje 59 pripadnika JNA, a ranjeno je 44.

Prema rečima Linte, rezultat istrage srpskog tužilaštva mora da dovede do podizanja optužnica i raspisivanja poternica protiv odgovornih lica za zločin protiv oficira i vojnika JNA.

Foto: Media Centar Beograd

On je izrazio žaljenje što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obustavilo istragu u predmetu "Tuzlanska kolona" što, kako kaže, još jednom potvrđuje da nije ni nezavisno ni nepristrasno" već u funkciji politike zvaničnog Sarajeva koja Srbe smatra zločincima i agresorima".

- Bez kažnjavanja odgovornih iz reda bošnjačkog naroda za ratni zločin u Tuzli i brojne druge ratne zločine nad Srbima svaka priča o uspostavi odnosa međusobnog poštovanja i pomirenju između srpskog i bošnjačkog naroda je nerealna - smatra Predsednik Saveza Srba iz regiona.

Pripadnici bošnjačkog MUP i Zelenih beretki su 15. maja 1992 godine napale kolonu vozila JNA koja je mirno napuštala Tuzlu prema Bijeljini , čime su prekršile odredbe međunarodnog ratnog prava - Ženevsku konvenciju kao i prethodni dogovor SR Jugoslavije i muslimanskih vlasti u Sarajevu o mirnom povlačenju JNA, podsetio je Linta.

#Hrvatska

#Istraga

#Miodrag Linta

#Tužilaštvo

'