AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je odavanjem počasti ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu državna delegacija Hrvatske na čelu sa predsjednikom Hrvatskog sabora Goranom Jandrokovićem izvršila najdublje vređanje žrtava NDH.

-Jasno je kao dan da Blajburg nije mesto stradanja već mesto obnavljanja ustaške ideologije i otvoreno žaljenje za NDH koja se u današnjoj Hrvatskoj većinski posmatra kao istorijski izraz hrvatskog naroda za svojom slobodnom državom a ne kao kvinsliška i genocidna tvorevina - ocenio je Linta u saopštenju.

Jedan od dokaza jeste da se na Blajburgu polažu venci na grobnu tablu na kojoj piše „U čast i slavu poginule hrvatske vojske - maj 2015.“ a prevod na nemački glasi „U spomne palim Hrvatima – maj 1945.“. To znači da predstavnici hrvatske vlasti i katoličke crkve dolaze u Blajburg odati počast zločinačkom režimu, a ne žrtvama, smatra Linta.

Foto: Beta

Linta ocenjuje da nikada ne smemo pristati na proustašku i profašističku tezu značajnog broja hrvatskih političara, crkvenih velikodostojnika i javnih ličnosti da je svako ko je ubijen bez suđenja žrtva i da su sve žrtve iste.

-Time se šalje sramna poruka da Jasenovac, fabrika za masovno ubijanje nevinih Srba, Roma i Jevreja, i Blajburg, mesto gde su ubijeni zločinci, imaju jednaku težinu i isti značaj. U Jasenovcu i desetinama drugih logora smrti, kao i na velikom broju drugih stratišta koji su postojali za vreme zločinačke NDH ubijeni su nevina deca, žene i muškarci samo zato jer su Srbi, Romi i Jevreji. U Blajburgu su ubijeni zločinci koji su počinili genocid tokom Drugog svetskog rata - zaključio je Linta.

#Miodrag Linta

#drugi svetski rat

#ustaše

'