AKTUELNO

Ovo je seizmički najaktivnije područje u čitavoj susednoj zemlji.

Posle razornih zemljotresa koji su u poslednje vreme pogodili Italiju, države koje se nalaze u njenoj neposrednoj blizini se pitaju šta bi se njima desilo kada bi ih zadesio zemljotres, a jedna od tih država je Hrvatska koju, zbog ličnog iskustva, najviše brine Dubrovnik.

Dubrovnik i njegova okolina je seizmički najaktivnije područje u čitavoj Hrvatskoj gde su mogući katastrofalni zemljotresi, čak do 7,5 stepeni po Rihteru.

Iva Dasović, postdoktorant na geofizičkom odseku Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu rekla je kako se u budućnosti mogu očekivati snažni potres na seizmološki najaktivnijim područjima Hrvatske, a to su dubrovačko, riječko i zagrebačko područje.

- Nije pitanje da li će se u Hrvatskoj dogoditi snažan zemljotres, nego kada će se dogoditi. Nažalost potrese ne možemo predvideti, ali prema svemu što znamo o zemljotresima, kako oni nastaju i kada su se događali, možemo reći da postoji velika verovatnoća i da bi trebalo da očekujemo neki snažan potres u Hrvatskoj, pogotovo u poznatim rasednim područjima – ističe Dasović, te dodaje da je poslednji snažni potres u Hrvatskoj bio u Stonu 1996. godine.

U Hrvatskoj se godišnje u proseku dogodi nekoliko stotina zemljotresa, a statistika govori kako svakih 10 do 15 godina Balkan pogodi bar jedan jaki zemljotres, dok se svakih 60 do 70 godina dogodi katastrofalan potres. Poslednjih 50 godina u Hrvatskoj se dogodio 91 jaki potres, a ukupno je dosad bilo više od 200 potresa magnitude veće od 6,0, njih 27 s proračunatom magnitudom većom od 6,7 po Rihteru.

N. Petričević

'