AKTUELNO

Neprihvatljjivo je, kaže Linta, da se u 21. veku sve češće skrnave pravoslavne crkve u jednoj od članica Evropske unije, te zahteva da hrvatski nadležni organi u što kraćem roku pronađu i najoštrije kazne nalogodavce i počinioce ovog zločinačkog čina.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je, u saopštenju dostavljenom redakciji Pink.rs, pozvao Ministarstvo spoljnih poslova da uputi najoštriju notu hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova zbog poslednjeg obijanja pravoslavnih crkava u Hrvatskoj, te da od EU zatraži da zvaničnom Zagrebu pošalje jasnu poruku da je neprihvatljiva rehabilitacija ustaštva u toj zemlji.

Poslednje su obijene dve crkve u drniškom kraju - Crkve Sv. Petke u Kanjanima i Crkve Sv. Jovana u Miočiću, što se dogodilo u noći između 22 i 23. marta ove godine, podsetio je Linta u saopštenju.

Ovo je treće skrnavljenje Crkve Sv. Jovana u Miočiću i drugo skrnavljenje Crkve Sv. Petke u Kanjanima tokom meseca marta - naveo je Linta i dodao da policija još uvek nije otkrila nalogodavce i počinioce 13 obijanja pravoslavnih crkava u drniškom kraju u prethodnih 10 meseci.

Linta smatra da bi srpsko Ministarstvo spoljnih poslova trebalo da apeluje na EU da Hrvatskoj pošalje jasnu poruku da je neprihvatljiva tolerancija zvaničnog Zagreba prema sve otvorenoj rehabilitaciji ustaštva čiji je cilj potpuna negacija svega srpskog u današnjoj Hrvatskoj.

- Sve više zabrinjava da Hrvatska svojim povratkom u nacifašističku prošlost postaje faktor nestabilnosti u regionu. To je još jedna potvrda da je Evropska unija napravila veliku grešku kada je u svoje članstvo primila Hrvatsku koja ima etnički motivisano pravosuđe, državnu upravu i policiju i koja se nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću - navodi Linta.

Linta je pre tri dana saopštio da je žalosno što hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković ne osuđuju napade na pravoslavne crkve, čime dodatno ohrabruju zločinačku grupu da dalje nastavi za svojim zločinačkim delovanjem.

Očigledno je Kolindi Grabar Kitarović daleko važnije da pravda podizanje spomenika sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", da se slika sa ustaškom zastavom, da sluša proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona nego da bude predsednica svih građana Hrvatske bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost. Navedenim ponašanjem Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković krše Ustav i temeljne evropske vrijednosti, a to su tolerancija i poštovanje različitosti - ukazao je Linta u saopštenju.

Linta podseća da policija još nije otkrila nalogodavce i počinioce obijanja pet pravoslavnih crkava u drniškom kraju koje su se desili u noći 6. ili 7. marta ove godine. Takođe, on podseća da policija nije otkrila ni nalogodavce niti počinioce šest obijanja pravoslavnih hramova u drniškom kraju koji su se desili tokom 2016. godine i u prva dva meseca ove godine. Linta optužuje čelne ljude hrvatske policije da sprečavaju otkrivanje nalogodavaca i počinilaca učestalih obijanja pravoslavnih crkava u drniškom kraju koji su se desili u prethodnih 10-tak meseci.

- Na taj način hrvatska policija prećutno učestvuje u zastrašivanju preostalih Srba s krajnjim ciljem da se isele sa svog vekovnog prodručja – zaključio je Linta.

#Crkva

#EU

#Krađa

#Ministar spoljnih poslova

#Miodrag Linta

'