AKTUELNO

Prema pisanju "Globusa", modernizacija će omogućiti da se izgradi odličan integrisani sistem protivvazdušne odbrane i stvaranje najopremljenijeg vazduhoplovstva i PVO na ovim prostorima.

U hrvatskom "Globusu" danas je objavljen opširan tekst u kome se konstatuje da je "Srbija krajem prošle godine započela prvo ozbiljno opremanje svoje vojske", koje će za rezultat imati Srbiju kao najjaču vojnu silu na prostoru bivše Jugoslavije.

Globus navodi da se od raspada Jugoslavije Vojska Srbije oslanjala isključivo na oružje i opremu bivše JNA.

- Jedini značajniji borbeni sistemi nabavljeni u tom periodu bila su dva borbena helikoptera Mi-24, koje je krajem 90-ih koristila Jedinica za specijalne operacije. Nakon više od četvrt veka, Srbija je krajem prošle godine započela prvo ozbiljno opremanje svoje vojske - piše ovaj hrvatski list.

U tekstu se ističe da je prvo potpisan ugovor o nabavi šest lakih helikoptera H145M evropskog Erbasa, koji se mogu i naoružati, te da su izgledni naslednici velike flote već dotrajalih lakih helikoptera Gazela.

Foto: Tanjug

- Zasad se nije materijalizovala nabavka srednjih transportnih helikoptera "Cougar" istog proizvođača, ali je verovatno je da će Srbija barem deo svoje buduće helikopterske flote nabavljati u Evropi, dok će se za borbene avione i PVO sisteme okrenuti Rusiji - dodaje Globus.

Na tom tragu je prošlog decembra, piše Globus, s Rusijom potpisan ugovor o nabavci šest "migova 29", kao i remontu njih i četiri preostala srpska "miga 29". Istim ugovorom obuhvaćena je i isporuka 60 borbenih vozila.

Navodi se i da polovinu "oklopnog paketa" čini 30 tenkova T-72S. Reč je o izvoznoj varijanti T-72B, koji pak ima jači oklop u odnosu na ranije verzije, kao i poboljšani top 2A46M. Opremljen je i eksplozivno-reaktivnim oklopom (ERA) Kontakt-1 koji se u ruskoj vojsci više ne koristi, a na T-72S se može postaviti znatno manje “cigli” ERA nego na ruski T-72B.

Globus analizira da u poređenju sa postojećim M-84, T-72S ima bolji top i oklop, ali lošiji sistem upravljanja vatrom 1A40. Njihovim dolaskom, ukupan broj tenkova u Vojsci Srbije, tvrdi Globus, biće povećan na oko 250.

- Poređenja radi, Nemačka ima 306 tenkova, a Hrvatska vojska samo 72 tenka M-84A4, što se planira smanjiti na potpuno nedovoljnih 48 - objašnjava ovaj hrvatski list.

- I dok je srpska nabavka oružja gledana kroz prizmu preteće retorike koja poslednjih meseci dolazi iz Srbije duboko zabrinjavajuća, nema sumnje da je revitalizacija preko potrebna Vojsci Srbije. Najkritičnije je stanje upravo u vazduhoplovstvu. Samo tri od četiri postojeća "miga 29" lete dok je zadnji kanibaliziran kako bi se preostala tri mogla držati u aktivnom stanju, ali svima im ističu resursi - stoji u tekstu.

Globus navodi da će ruski poklon Srbiji osigurati ključni kontinuitet aktivnog borbenog vazduhoplovstva i zaštite vazdušnog prostora, ali da su "migovi" koji stižu u modernizovanoj verziji S, koju Srbija nije koristila i da će zbog toga piloti morati da prođu dodatnu obuku.

Foto: Printscreen Youtube

- Standard modernizacije je "mig 29SM" koji uključuje znatna poboljšanja tehnike, senzora i naoružanja, kao i sistem za elektronsko ratovanje Gardenija-1. Tu je i delimična digitalizacija kokpita, integracija novih oružja i povećanje rezervoara za gorivo, a može se ugraditi i sistem za dopunu goriva u vazduhu. Time se stariji "migovi" pretvaraju u ozbiljne borbene mašine - objašnjavaju Hrvati i dodaju:

Ključna stavka modernizacije je radar. Modernizovani migovi dobiće radar 'N010M Žuk-ME', napredniju varijantu izvornog 'Žuka N010', razvijenog krajem osamdesetih godina prošlog veka za nikad ostvarenu modernizaciju "miga 29M". Žuk-ME se odlikuje maksimalnim dometom detekcije od 120 kilometara za vazdušne ciljeve i oko 100 kilometara za praćenje. Može pratiti deset ciljeva, a na dve istovremeno navoditi rakete velikog dometa. Uz to raspolaže i s modovima mapiranja i praćenja terena koji su ključni za nisko letenje. U modu vazduh-zemlja detektuje tenk na udaljenosti do 25 kilometara, a veće infrastrukturne objekte na više od 100 kilometara.

Globus piše da ovaj radar, uz poluaktivno radarski navođene rakete R-27 koje Srbija već koristi, uvodi i značajno pojačanje arsenala za vazdušnu borbu s kompatibilnošću za aktivno radarski navođene rakete RVV-AE, izvoznu verziju rakete R-77.

- Osnovna verzija ove rakete nikada nije postala operativna u Rusiji, mada poboljšane R-77-1 nosili su Su-35S u Siriji. Srpski zvaničnici potvrdili su da je već potpisan ugovor za 32 aktivno navođene rakete, čemu odgovaraju samo RVV-AE. Osnovna karakteristika ove rakete je da ima maksimalni domet u čeonom aspektu od 80 kilometara. Glavna joj je odlika aktivno navođenje, što znači da raketa nosi sopstveni radar kojim se navodi na cilj. To daje veliku prednost pilotu koji je koristi, jer zavisno od uslova lansiranja ne mora održavati radarski zahvat na cilju sve do pogotka, što ga izlaže uzvratnoj vatri, nego može odmah manevrisati kako bi izbegao napad ili promenio cilj. Kako bi se povećala verovatnost pogotka, lansirni avion može i održavati zahvat cilja sopstvenim radarom kada to dopuštaju taktičke okolnosti - navodi Globus.

Srbija je, tvrdi se u tekstu, najavila i nabavku raketa vazduh-zemlja, ali nije objavljeno o kojim se tačno raketama radi. Najteže rakete te kategorije koje može nositi "mig 29SM" su H-29 (NATO oznake AS-14 Kedge). Zavisno od varijante, domet im može biti između 10 i 30 kilometara, a postoji i više verzija navođenja: lasersko, TV vođenje i infracrveno. Ima izuzetno moćnu eksplozivno-fragmentirajuću bojevu glavu od 320 kilograma, a namenjena je za uništavanje utvrđenih ciljeva i plovila. Uz nju, modernizovani migovi moći će da nose i lakše H-25 rakete, koje u verziji MP imaju domet od oko 60 kilometara, te su uporedive s američkim AGM-65 Maverickom.

- Posebnu pažnju treba obratiti na činjenicu da "mig 29SM" ima sposobnost nošenja protivradijacijske rakete H-31P, dometa od oko 100 kilometara. Ona se pasivno navodi na radarsko zračenje zemaljskih radara te je namenjena uništavanju sistema vazdušnog motrenja i protivvazdušne odbrane. Ako i ove rakete budu nabavljene, Srbija bi uvela još jednu novu, važnu borbenu sposobnost koja bi drastično smanjila verojatnost preživljavanja protivničkih radarskih i PVO sistema - piše list.

Hrvati ističu da će pet "migova" biti isporučeno odmah, dok će jedan ostati na remontu u Rusiji.

Foto: Tanjug

- Isporučene migove modernizovaće ruski stručnjaci u srpskom zavodu “Moma Stanojlović. Završetak radova na doniranim avionima očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine, nakon čega bi na red trebalo da dođu četiri preostala "miga" iz sastava srpskog vazduhoplovstva. Ceo paket, u koji ulazi remont i modernizacija aviona, obuka tehničkog i letačkog osoblja, logistička podrška i rezervni delovi, te održavanje i naoružanje Srbiju će koštati 185 miliona evra - navodi Globus i dodaje da to nije sve:

Osim ugovorene isporuke oružja iz Rusije, izgledan je i sličan dogovor s Belorusijom. Njegovo ugovaranje očekuje se u maju, kada bi srpska delegacija trebalo da otputuje u Minsk. Ako dogovor bude postignut, što je izgledno, Srbija bi od Belorusije trebalo da dobije još osam "migova 29", takođe kao donaciju, dok bi platila njihov remont i modernizaciju, ovog puta u Belorusiji. Tih osam aviona bili bi modernizovani na standard "MiG-29BM", belorusku modernizaciju koja je po sposobnostima i karakteristikama vrlo slična ruskoj verziji SM.

Hrvatski list zaključuje da će Srbija imati 18 vrlo sposobnih višenamnskih borbenih aviona koji bi trebalo da budu operativni 2020.

"Ipak, treba uzeti u obzir da se na ovaj program gleda kao na privremeno rešenje do 15 godina. To znači da se mora imati na umu i njihova zamena. Najizglednije je da to bude "mig 35", daleko nadmoćniji borbeni avion koji je u januaru započeo državna ispitivanja".

- Belorusija bi uz avione trebalo da donira i dve jedinice PVO sistema "Buk". Svaka jedinica ima 9 lansirnih vozila s po 4 spremne rakete. Srbija bi platila modernizaciju na standard "Buk-MB" koja košta po 35 miliona dolara. Raketa 9M317, koja košta oko pola miliona dolara, ima domet od 40 kilometara. Tu je i izgledna nabavka PVO sistema velikog dometa "S-300", o čemu još traju pregovori. Nabava ovih sistema, uz modernizovane "migove", omogućila bi Srbiji da izgradi odličan integrisani sistem protivvazdušne odbrane - piše Globus uz zaključak da će Srbija će imati najopremljenije vazduhoplovstvo i PVO na području bivše Jugoslavije.

#Aleksandar Vučić

#Hrvatska

#MiG

#Moskva

#Rusija

#Srbija

#oružje

'