AKTUELNO

Na pripremnom ročištu, koje će biti zatvoreno za javnost, optuženi će se izjašnjavati o krivici za ratne zločine nad Srbima u Osijeku 1991. godine.

Zagrebački Županijski sud zakazao je za 23. mart pripremno ročište za novo suđenje Branimiru Glavašu, bivšem sekretaru Sekretarijata narodne odbrane Osijeka, za ratne zločine nad Srbima u tom gradu 1991. godine.

Odluka je donesena nakon što je Vrhovni sud Hrvatske početkom februara odbio predlog da se ponovljeni proces Glavašu i ostalima u slučajevima “Garaža” i “Selotejp” vodi u Osijeku.

Na pripremnom ročištu, koje će biti zatvoreno za javnost, optuženi će se izjašnjavati o krivici, a biće određeni i dokazi koji će biti izvedeni na suđenju, prenose hrvatski mediji.

Na kraju ročišta, predsednik Sudskog veća Pavelin Borzić trebalo bi da odredi i datum početka novog suđenja.

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je početkom 2015. godine prvu pravosnažnu presudu od osam godina zatvora koju je Vrhovni sud izrekao Glavašu. On je na osnovu ove presude služio kaznu u Mostaru, te pušten na privremenu slobodu.

Vrhovni sud je 28. jula 2016. godine ukinuo prvostepenu presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje, nakon što je u junu prošle godine ponovo razmatrao žalbe na prvostepenu presudu u kojima je odbrana tražila njeno ukidanje, a tužilaštvo strože kazne.

#Branimir Glavaš

#Suđenje

'