AKTUELNO

O diskriminaciji po nacionalnoj i verskoj osnovi spominje se diskriminacija prema Srbima i Romima, a diskriminacija prema Romima i socijalno isključenje Roma i dalje problem u Hrvatskoj.

Socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i deci, kao i korupcija najveći su problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki Stejt department.

U izveštaju za 2016. godinu piše da je "porastao broj prijava diskriminacije i govora mržnje prema Srbima", prenosi Hina.

Navodi se da je i dalje je problem vraćanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj.

- Vraćanja imovine jevrejskoj zajednici nije bilo od 2014, iako postoji nekoliko takvih zahteva - ocenio je Stejt department.

U segmentu medijskih sloboda u izveštaju za 2016. spominje se napad na novinara Antu Tomića, pritisak vlade na rad Saveta za elektronske medije. Spominje se da je tada novoizabrani potpredsednik Sabora Ivan Tepeš predvodio marš između pet do sedam hiljada ljudi u Zagrebu protiv odluke Saveta za elektronske medije da na tri dana prekine emitovanje televizije Z1 zbog govora mržnje protiv Srba.

Stejt department navodi da je "predstavnik za medije u OEBS- u izveštaju nakon posete Hrvatskoj napisao 'da nijedan visoki političar iz vladajuće koalicije nije osudio jasan pokušaj - temeljen na sirovoj etnopolitici - uznemiravanja i zastrašivanja nezavisnog regulatornog tela za medije'".

U kontekstu antisemitizma spominje se fudbalska utakmica između Hrvatske i Izraela na kojoj su se izvikivali ustaški pozdravi, kao i odluka jevrejških opština da bojkotuju zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu iz nezadovoljstva prema vladinom umanjivanju zločina ustaškog režima.

Pretrpani zatvori, sporost pravosuđa, nerešena pitanja vraćanja imovine, političko uplitanje vlade u rad agencija za ljudska prava, neka su od područja na koja se upozorava za 2016. u Hrvatskoj. Navodi se da zabrinutost u efikasnost hrvatskog pravosuđa i pravo na dostupnost pravde budi 520.000 nerešenih slučajeva na domaćim sudovima.

Antisemitizam, nekonzistentno procesuiranje napadača na pripadnike LGBT zajednice, diskriminacija pri zapošljavanju po rodu, polnoj orijentaciji, prema osobama s invaliditetom, kršenja prava radnika, među kojima je neisplaćivanje plata, područja su koja Stejt department takođe izdvaja kao problematična u području ljudskih prava u Hrvatskoj.

I. P.

#Diskriminacija

#Hrvatska

#Srbija

#izveštaj

#vera

'