AKTUELNO

Srpsko nacionalno vijeće i Zajedničko veće opština pokrenuli su danas kampanju pod nazivom 'Da se bolje razumijemo' kojom se traži skidanje stigme sa ćiriličnog pisma i srpskog jezika u Hrvatskoj, jer, kako je rečeno, njegova upotreba nikoga ne ugrožava, a pogotoo ne većinski narod.

Kampanja će trajati do kraja godine, a pokrenuta je uoči sutrašnje sednice Gradskog veća Vukovara na kojoj bi, kako je najavljeo, trebalo da se raspravlja o ravnopravnoj upotrebi manjinskog jezika i pisma u radu tog tela.

Cilj kampanje je promocija ćirilice u Hrvatskoj i skidanja stigme sa tog pisma, a predviđeno je da se odvija u tri faze i trajaće do 1. januara naredne godine, kada Hrvatska preuzima predsedavanje Evropskom unijom.

Neposredan povod za početak ove kampanje je sednica Gradskog veća Vukovara na kojoj će se u petak raspravljati o pitanju korišćenja manjinskog jezika i pisma.

Zbog toga su SNV i ZVO odštampali Statut Grada Vukovara na ćirilici i srpskom jeziku koji su na konferenciji za medije podelili novinarima, podsećajući i tako na činjenicu da vukovarski odbornici, ako to žele, mogu da traže i dobiju materijale na srpskom jeziku pisane ćiriličnim pismom.

Bez obzira na sutrašnju odluku Gradskog veća Vukovara o ispunjavanju zakonskih obaveza, kampanja će se nastaviti insistiranjem na ravnopravnosti i to, kako je rečeno, snagom argumenata.

- Želimo da pošaljemo poruku da korištenje ćirilice u privatnom i javnom prostoru ni po čemu ne ugrožava većinski narod. U kampanji ćemo promovisati načela dostojanstva, slobode i jednakosti. Ćirilica je važan deo kulturnog identiteta, a jezička različitost je jedan od temelja Evropske unije. Svaka država članica dužna je da promoviše upotrebu manjinskog jezika i pisma - rekao je predsednik SNV Boris Milošević.

Kako dosada to nije bio slučaj, Milosević je rekao da SNV želi da promoviše upotrebu ćirilice, posebno u javnom prostoru, s obzirom na to da traže da se poštuju Ustav, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, potpisane konvencije i odluke Ustavnog suda.

Istakao je i da bez obzira na sutrašnju odluku u Vukovaru, srpska zajednica smatra da ćirilica ima svoje mesto ne samo u tom gradu, nego i u celoj Hrvatskoj, pogotovo u mestima gde Srbi žive u značajnom broju.

Predsednik SDS S i Saveta SNV, Milorad Pupovac, kazao je da svako pismo u prvom redu služi za međusobno sporazumijevanje, širenje znanja i zbližavanje, a po potrebi i za raspravljanje i sučeljavanje.

- Ćirilično pismo, kao jedno od pisama EU nakon ulaska Bugarske, ne bi smelo u nijednoj državi da bude zabranjivano i ograničavano. Svako pismo, uprkos međusobnim razlikama, napravljeno je da povezuje ljude, premošćuje vremena i spaja svetove. Neki hoće da ćirilično pismo bude pismo neslobode u Hrvatskoj, a ćirilica je uvek bila i uvek će biti pismo slobode, baš kao i svako drugo pismo. Slobode da se na njemu piše, da se na njemu čita i da ga se vidi tamo gde treba da se vidi - naveo je Pupovac.

Istakao je i da pisma e čine nedela, nego ljudi koji se služe pismima.

- Stoga Hrvatska ne bi trebalo ni u kojem svom delu da predstavlja nešto što nisu druge države, pa da ograničava pravo upotrebe ćirilice, posebno ako je ona važna za celu istoriju pismenosti Hrvatske i za onaj deo stanovništva koji je srpske nacionalnosti. Zato je ova kampanja pre svega poziv na dijalog da bismo izbegavali nesporazume oko svih pitanja pa tako i onih bolnih - rekao je Pupovac.

#Hrvatska

#Milorad Pupovac

'