AKTUELNO

Predsednik SDSS-a i član vladajuće koalicije Milorad Pupovac izjavio je da u toj stranci nisu odlučili da daju podršku ni jednom od kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u Hrvatskoj.

- Želimo da se kampanja koja je krenula od izrazito desne pozicije, počne vraćati prema centru i da se slika izbalansira i tada ćemo imati bolje pretpostavke za donošenje odluke o tome koga podržati - rekao je Pupovac.

Upozorio je i da je Hrvatskoj potreban ozbiljan predsednik jer se sada ta funkcija "estradizirala i banalizirala", prenosi Hina.

Nije tu, kaže, samo reč o aktualnoj predsednici, već i o nekim drugim kandidatima koji čak i dolaze s područja estrade, a Hrvatska je ranjena zemlja i po mnogo čemu dezorijentirana nacija, društvo kojem nedostaju elementarni znakovi prema kojemu će se usmeravati i gde bi predsednik države trebalo biti orijentir na koju stranu trebamo ići.

- Sada ne idemo nikuda, tapkamo na mestu i tonemo - upozorio je Pupovac.

Snagu desnice u sadašnjem hrvatskom društvu objasnio je time da Hrvatska "još uvek živi u periodu politike koja se razvijala od 2013., planula 2014. i 2015. Reč je bila, kaže, o izuzetno desnoj i konzervativnoj politici tadašnjeg HDž-a.

- Živimo pod uticajem toga koliko god se aktualno rukovodstvo HDž-a nastojalo odmaknuti od toga - rekao je Pupovac.

Objasnio je i da su mediji njegovu izjavu interpretirali kao poređenje Hrvatske s NDH, a da je on "samo kao hrvatski patriot izrazio najdublju zabrinutost za mogućnost da u Hrvatskoj počne jačati ideologija mržnje i nasilja kakva je postojala samo u vreme kvislinške NDH", prenosi Hina.

Pupovac je ponovio podršku štrajku u školama i rekao da treba postići kompromis s HNS-om koji je svoj ostanak u koaliciji uslovio ispunjavanjem zahteva školskih sindikata.

Smatra da treba nastaviti pregovore kako bi se postigao kompromis između vlade i sindikata.

- Ako Vlada mora pasti zbog pritiska HNS-a, neka padne ali mislim da se oko toga mora naći kompromis jer taj iznos sredstava u odnosu na ukupno trošenje u budžetu nije veliki - rekao je Pupovac.

#Hrvatska

#Milorad Pupovac

'