AKTUELNO

Ona kaže da ne želi protokolarne susrete, već konkretne, na kojima će se konačno rešiti sporna pitanja.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je povodom najave da će se sadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić kandidovati za predsednika da će Hrvatska biti otvorena i "pozdraviti bilo kakvu bolju saradnju" i da se nada da će doći do razmene poseta na predsedničkom nivou.

Ona je ocenila da su izbori stvar unutrašnjih odnosa u Srbiji, ali je dodala i da Srbiji želi mirnu i prosperitetnu budućnost.

Izrazila je nadu da će, nakon izbora novog predsednika Srbije, doći i do poboljšanja odnosa kao i razmene poseta između Srbije i Hrvatske na predsedničkom nivou, kako bi se razgovaralo o otvorenim pitanjima između dveju zemalja.

Grabar-Kitarović je izjavila da se nada konačno susretima na predsendičkom novou između Srbije i Hrvatske, "ali da oni ne budu protokolarni, da ne budu zabava za javnost, nego konkretni, da na njima raspravlja o konkretnim pitanjima, posebno rešavanju otvorenih pitanja koja već dugo čekaju za šta je potrebna hrabrost, vizija".

Obraćajući se novinarima povodom dve godine od inauguracije, ona je navela i da u završnici to ne bude neka vrsta sporova na putu Srbije u članstvo EU jer misli "da bi trebalo da budemo dovoljno zreli sa jedne i druge strane granice da to u međusobnom razgovoru rešimo kao bilateralna pitanja".

N. Petričević

#Hrvatska

#Kolinda Grabar Kitarović

#Odnosi

'