AKTUELNO

Muškarac koji je preminuo u Hrvatskoj na letovanju navodno od trovanja hranom je Euđenio Vinci, 57-godišnji menadžer. On je sa porodicom bio na odmoru u Hrvatskoj.

Bio je oženjen Manuelom Fjaskonaro s kojom je imao sina. S njim je na brodu bio i Bruno Mankuzo, bivši senator i aktualni gradonačelnik Sant'Agata di Militela. On se također otrovao , ali je u dobrom stanju nakon što je zbrinut u bolnici. On je rekao da su se svi osećali loše posle večere u restoranu.

Prema informacijama iz medija šest osoba, italijanskih državljana, četiri starije i dvoje dece, bilo je na večeri u restoranu na Hvaru, da bi kasnije tokom noći jedna od njih preminula, a brod na kojem su plovili morao je da pristane u hvarsku luku.

Policija je prethodno saopštila da sumnja da je reč o trovanju hranom. Rekao je i da nije siguran da li je uzrok tegoba neka zarazna bolest, ali radi se o unosu toksina preko usta ili disanja.

Osim Mankuzija u splitski KBC su primljene još dve odrasle osobe i dvoje dece, dečak od 5 i devojčica od 14 godina. Tri odrasle osobe koje su primljene u bolnicu su stabilno, dok su simptomi kod dvoje male dece teži i oni se nalaze na intenzivnoj nezi.

Dečak od nepunih pet godina i 14-godišnja devojčica, nalaze u jako teškom stanju i na respiratoru su, a došlo je i do otkazivanja više organa.

- Najprije je počelo sa neurološkim simptomima, a onda su počeli da otkazuju srca, pluća, jetre. Svi vitalni organi su trenutno otkazali - rekla je Doktorka Branka Polić.

Više informacija biće dostupno sutra. Lekari su izjavili da je potrebna detaljna epidemiološka analiza hrane i restorana u poslednja tri dana, da moglo da se utvrdi da li je reč o trovanju hranom. Rekao je i da je moguće da nisu školjke uzrok trovanja, s obzirom da su poslužene samo dve porcije, a obolelo je šest osoba. sumnja se i na trovanje plinom.

#Hvar

'