AKTUELNO

On je istakao da vlast se vlast u Hrvatskoj plaši otvorenog dijaloga sa Srbijom zbog "negativnih bodova" kod građana.

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da vladajuća HDZ "žmuri na ustašofiliju", a da vodeći političari u Hrvatskoj i deo medija imaju kompleks Srbije i boje se da uđu u otvoreni dijalog i traženje najboljih rešenja za dve države.

- Opterećeni su strahom da će im saradnja sa Srbijom, čak i ozbiljni razgovori o brojnim međudržvnim problemima koje imamo doneti negativne bodove i etiketu prosrpske i projugoslovenske politike. Boje se da uđu u otvoreni dijalog i traženje najboljih rešenja za obe države - rekao je Josipović.

On smatra da paralela tome postoji i u Srbiji, a ogleda se, kako kaže, u izuzetno agresivnoj retorici, koja je, ocenjuje "na rubu građanske pristojnosti".

Po njemu, uzrok "nikada gorih" odnosa Hrvatske i Srbije je potreba vodećih političara da svoj uspeh grade na konfliktu i antagonizaciji, a problemi između dve zemlje su, ocenjuje, takvi da ih ne mogu rešiti međudržavne komisije, već samo kontakti i dogovori na najvišem nivou.

Na podsećanje da je nedavno rekao da je mera hrvatstva ne koliko se voli hrvatska domovina, već koliko se ne voli Srbija, on je precizirao da je pri tome mislio na mentalitet koji nameće politička desnica.

- Da ima toga i u politici, medijima, na ulici. Ali moram reći, Hrvatska i Srbija kao da su blizanci. I u Srbiji primećujem slične tendencije u odnosu na Hrvatsku. Ta kultura mržnje objektivno šteti obema državama, i otvara spiralu sukoba kojoj ne vidimo kraj - rekao je on.

Josipović ocenjuje i da "snažno sikće i četnička zmija u Srbiji", uz napomenu da je istorija pokazala da su one "po pravilu jedna drugu hrabrile i podsticale."

J. Stanković

#Dijalog

#Hrvatska

#Srbija

'