AKTUELNO

Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je da je jedan od trojice vojnika koji su jutros ranjeni u Avganistanu preminuo od posledica povreda zadobijenih u napadu na vozilo hrvatske vojske u prestonici Kabulu, prenosi Hina.

Navodi se da je reč o pripadniku specijalnih snaga, J.B. rođenom 1992. godine, koji je bio angažovan na poslovima savetovanja i mentorisanja Avganistanskih bezbednosnih snaga.

Hrvatsko ministarstvo navodi da je vojniku nakon napada pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, ali da je zbog težine povreda on preminuo.

Ministarstvo odbrane i hrvatska vojska izrazili su žaljenje zbog smrti vojnika i oštro osudili napad.

Navodi se da je ministar odbrane Damir Krstičević posetio porodicu preminulog i izjavio saučešće.

Avganistanski mediji objavili su da su talibani preuzeli odgovornost za današnji napad bombaša samoubice na vozilo hrvatske vojske u prestonici Kabulu, pri čemu su ranjena tri vojnika.

Hina navodi da su napadnuti vojnici iz Desetog hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji se od marta ove godine nalazi u Avganistanu u sklopu NATO misije "Odlučna podrška", a deo ovog kontingenta su i pripadnici Vojske Crne Gore, Armije Severne Makedonije, Oružanih snaga Albanije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Hrvatski ministar odbrane Krstičević izjavio je ranije da se druga dva vojnika nalaze van živote opasnosti, da se kod jednog radi o prelomu noge, a kod drugog o povredi ruke.

- Radi se o izolovanom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontigenta su na sigurnom - kazao je Krstičević.

On je dodao da je jutros razgovarao sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem, koji su upoznati s ovim događajima.

#Hrvatska

#Kabul

#Vojska

'