separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

Krpeljni meningitis u Gorskom Kotaru - Zarazili se sirovim mlekom


Prethodnih dana u mestu Lokve u Gorskom Kotaru zamalo je proglašena epidemija krpeljskog meningitisa, gde je kod šest osoba konstatovano to oboljenje.


Da bi se proglasila epidemija potrebno je sedam obolelih osoba, prenosi Novi list i dodaje da je od šest obolelih jedan zaražen bolešcu klasičnim ujedom insekta, dok je petoro zaraženo jer su pili sirovo kozje mleko. 

Doktorka Marinka Kovačević kaže da je analiza svakog pojedinačnog slučaja pokazala da su svi oboleli, osim muškarca iz Lokava, pili sirovo kozje mleko s farme jedne lokvarske porodice čiji su članovi takođe među obolelima.

Kako se navodi, put do zaraze je bio lak - koze su negde pokupile krpelja koji ih je zarazio zbog čega je i njihovo mleko bilo zaraženo.

- Ko god je mleko kupljeno na toj farmi kupio i pre upotrebe prokuvao, nije imao nikakvih problema, a od onih koji su ga pili sirovog neki su zaraženi krpeljnim meningitisom. To nije bezazlena bolest i troje ljudi završilo je u bolnici, a ono što je dobro je da je, bar kako sada stvari stoje, napredovanje te bolesti zaustavljeno jer nemamo novih prijava obolelih osoba - rekla je Kovačevićeva.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti