AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta povodom Svetskog dana izbeglica - 20.juna, ocenio je da se "sistematski i namerno krše ljudska prava preko milion i 200 hiljada proteranih Srba i drugih oštećenih građana sa prostora bivše Jugoslavije".

Zbog toga je, kako se navodi u saopštenju Saveza Srba iz regiona, urađena evidencija otete, uništene i druge imovine proteranih Srba i drugih oštećenih građana iz Hrvatske, BiH i Slovenije.

- Ukupno je 10.322 porodice popunilo Obrazac za evidenciju odnosno preko 30 000 proteranih Srba i drugih oštećenih građana - istakao je Linta.

Dodaje se da je nakon završene evidencije izvršena analiza prikupljenog materijala i da je sačinjen izveštaj o "sistematskom kršenju ljudskih prava proteranih Srba i drugih oštećenih građana".

Linta ističe da će Savez Srba iz regiona izveštaj poslati na adrese svih značajnih međunarodnih organizacija, kao što su Ujedinjene nacije, Evropska unija, Konferencija za evropsku bezbednost i saradnju, Savet Evrope, kao i na adrese vodećih država sveta.

Savez Srba iz regiona će tražiti, prema njegovim rečima, od Evropske unije tj. od njenih institucija Evropskog parlamenta, Evropskog saveta, Saveta ministara i Evropske komisije da izvrši pritisak na Hrvatsku, BiH i Sloveniju da poštuju Povelju Ujedinjenih nacija o ljudskih pravima, Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Takođe, kako kaže, BiH treba da ispuni Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji se odnosi na povratak imovine izbeglih i raseljenih lica.

- Jasno je da nije moguće uspostaviti trajni mir i stabilnost i odnose međusobnog poštovanja i poverenja u regionu bez pronalaženja pravičnog rešenja pitanja otete i uništene imovine i drugih otetih prava - zaključuje se u saopštenju informativne službe Saveza Srba iz regiona.

#Miodrag Linta

'