AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta reagovao je danas na najnoviju pretnju Srbinu iz Trebinja da napusti Dubrovnik u roku 24 sata, navodeći da je to jedan u nizu dokaza da "proustaške snage" nastavljaju da sistematski šire mržnju i pozivaju na nasilje prema Srbima, te da ih sve češće i fizički napadaju.

- Jake proustaške snage u Hrvatskoj predvode Katolička crkva na čelu sa većinom biskupa, brojna udruženja ratnih veterana, političke stranke desne orjentacije predvođene HDZ-om i većina medija i portala na čelu sa HRT-om - rekao je Linta u saopštenju.

On tvrdi da proustaške snage prećutno ili otvoreno podržava hrvatski državni vrh jer, dodao je, nema političke volje da pokrene borbu s ciljem da Hrvatska poštuje evropske vrednosti odnosno ljudska prava, antifašizam i vladavinu prava.

- Proustaške snage veličaju ustaške zločince kao borce za slobodu, genocidnu NDH nazivaju pravom hrvatskom državom, a Srbiju i krajiške Srbe zvanično su u sramnoj Deklaraciji o Domovinskom ratu iz 2000. godine nazvali agresorima na Tuđmanovu Hrvatsku - rekao je Linta.

Podseća da se 2010. i 2011. godine borio da tadašnja vlast u Srbiji i predstavnici Srba u Hrvatskoj traže od Evropske unije da ne zatvara pregovore sa Hrvatskom o Poglavlju 23 "Ljudska prava i pravosuđe" i da ne prima Hrvatsku u svoje članstvo dok zvanični Zagreb ne reši ključne probleme srpskog naroda i dok se ne "suoči sa svojom zločinačkom prošlošću", ali da su pregovori o Poglavlju 23 zatvoreni 30. juna 2011 godine, a Hrvatska postala članica EU dve godine kasnije.

- Već u septembru iste godine, u znak 'zahvalnosti', počeo je novi talas rehabilitacije ustaštva i širenja mržnje prema Srbima i svemu što je srpsko razbijanjem i skidanjem dvojezičnih tabli u Vukovaru i širom krajiškog područja, koji traje do današnjeg dana - rekao je Linta.

On smatra da je "Hrvatska bolesno društvo" i da neće ni po koju cenu da se odrekne "ustaške zločinačke ideologije".

Srbinu iz Trebinja pretili su članovi navijačke grupe Torcida, zbog čega je on napustio Dubrovnik, gde je bio na sezonskom radu.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#Srbija

'