separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

Kitarović uvodi novo odličje - Velered Franje Tuđmana


Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović predložiće ustanovljenje odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom koje bi se dodeljivalo hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg državnog priznanja za promovisanje nacionalnog jedinstva.


To novo visoko državno odlikovanje biće u redu najviših priznanja koje dođeljuje Hrvatska, odnosno u rangu Veleredova, kojih je do sada bilo četiri, a prema predlogu predsednice, novo odlikovanje s imenom prvog hrvatskog predsednika Tuđmana biće peto odlikovanje u nizu i u grupi veleredova koji nose imena kralja Tomislava, kraljice Jelene, kralja Petra Krešimira IV i Dmitra Zvonimira, prenosi Večernji list.

Kako se navodi, može se očekivati da bi se Velered Franje Tuđmana dodeljivao visokim civilnim i vojnim zvaničnicima, verskim poglavarima, državnim institucijama i vojnim ustanovama za posebne zasluge u izgradnji, promovisanju i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, za bitan doprinos u razvitku hrvatske državotvorne misli i drugo. 

Da bi sprovela ovu inicjativu, predsednica Grabar Kitarović moraće da izmeni Zakon o odlikovanjima i priznanjima Hrvatske, prema kojem Hrvatska dođeljuje 18 raznih državnih odlikovanja i spomenica.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti