AKTUELNO

U provokativnoj kampanji za Evropski parlament SDSS je štampao plakate sa natpisom "Biti Srbin u Hrvatskoj" na kojima je reč Srbin napisana ćirilicom.

Kandidati Samostalne demokratske srpske stranke na evropskim izborima, predsednik SDSS-a Milorad Pupovac, saborska zastupnica Dragana Jeckov, načelnik Erduta Jugoslav Vesić i zamenik gradonačelnika Pakraca Nikola Ivanović, posetili su u utorak Virovitičko-podravsku županiju, gde im je domaćin bio zamenik župana Igor Pavković.

Tom prilikom je Milorad Pupovac isprobao jedan od traktora, kojim namerava uskoro na put, ali ne tamo gde ga teraju desni ekstremisti, nego u Brisel!, objavili su iz SDSS-a na njihovoj Fejsbuk stranici.

U objavi se nalazi i fotografija nasmejanog Milorada Pupovca na traktoru. On je tako odgovorio zastupniku HRAST-a Hrvoju Zekanoviću koji mu je poručio kako mu je žao što Pupovac nije 1995. na traktoru pobegao u Beograd i da na traktoru ode u Brisel.

- Neka krene što pre i tamo i ostane - rekao je tada Zekanović.

Pupovac je poručio da "ako ih budu terali da s traktorima vode kampanju - dopuniće ćirilicu i s traktorima". Ali, dodao je, neće ići u smeru u kojem "oni misle" već u drugom.

- Ako žele da s traktorima uđemo u Brisel, ući ćemo - rekao je Pupovac.

Reagirajući na to Zekanović je pak izjavio da je "Pupovac sklon kritizikovanju svih ostalih i hrvatske države. Najavljuje odlazak traktorima u Brisel, a moj mu je savet neka krene što pre i neka tamo i ostane", dodao je.

U provokativnoj kampanji za Evropski parlament SDSS je štampao plakate sa natpisom "Biti Srbin u Hrvatskoj" na kojima je reč Srbin napisana ćirilicom. U nekoliko gradova ti plakati su uništeni.

- Naši plakati i naše poruke su protiv straha, a za slobodu. Naši plakati i naše poruke su protiv mržnje i za oslobođenje ovoga društva od mržnje. Ćirilica koja nekima smeta na plakatima SDSS-a je ćirilica koja želi da bude ne samo sredstvo komuniciranja nego i pismo oslobođenja našeg društva od onih predrasuda i mržnje koja se godinama širi našim društvom i na koju niko ne reagira - rekao je Pupovac.

Podsetimo, u Hrvatskoj u poslednje vreme veliku pažnju privlače plakati SDSS-a za izbore za Evropski parlament. Naupečatljiviju reakciju na njih je imao i Predrag Mišić, koji je iskoristio priliku da iskritikuje Pupovca.

Predrag Mišić, koji je na listi hrvatskih suverenista, inače vukovarski branitelj i pripadnik srpske nacionalne manjine, objavio je svoju verziju plakata SDSS-a kojim provocira predsednika te stranke Milorada Pupovca.

Pupovčev SDSS u poslednjih je desetak dana postavio džambo plakate s natpisom "Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?" (reč "Srbin" je napisana ćirilicom), od kojih su neki već uništeni.

Mišić je objavio svoju verziju plakata na kojoj je s leve strane on sa natpisom sa SDSS-ovog plakata, pri čemu je reč "Srbin" napisana na latinici, a s desne strane je Pupovac s natpisom "Srbin" na ćirilici.

Kao odgovor na pitanje sa SDSS-ovog plakata, Mišić je kod svog lika napisao reč "časno", a kod Pupovčevog "unosno".

- Nekima je Hrvatska bankomat, a nekima je ponos! - napisao je Mišić uz objavu svog plakata na Fejsbuku.

Pročitajte još: Pupovac: Srbi u Hrvatskoj imaće snagu kakvu do sad nisu imali

#Hrvatska

#Milorad Pupovac

'