AKTUELNO

Hrvatski premijer je ocenio da evropski i svetski zvaničnici prepoznaju da je hrvatska politika doprinosi evropskom putu regiona.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će nastojati da njegova vlada reši pitanja koja opterećuju odnose sa susedima.

On je pod tim mislio i na Srbiju kao i da će zadatak Hrvatske biti stabilnost Bosne i Hercegovine i položaj hrvatskog naroda u toj zemlji.

- Nastojaćemo da budemo Vlada koja će rešiti brojna pitanja koja opterećuju naše odnose sa susedima, ali rešavaćemo ih inteligentno, smireno, nastojeći se odupreti svim sredstvima političkim i diplomatskim koja imamo, čvrsto štiteći interese hrvatske države - rekao je Plenković u Splitu na skupu povodom godišnjice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice u tom gradu.

To se odnosi i na Srbiju, rekao je Plenković i dodao da se u petak u Davosu sastao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- To je, po našem dubokom uverenju najbolje i za Bosnu i Hercegovinu i za Crnu Goru, gde su imali popriličnu nestabilnost i za Makedoniju i za Kosovo i za Albaniju i za Srbiju. Sve su to zemlje koje gledaju na Hrvatsku, naše iskustvo i naš model - izjavio je hrvatski premijer.

Plenković je kazao da je svima jasno da je "Hrvatska na jugoistoku Evrope sidro stabilnosti, pouzdan saveznik u Severnoatlantskom savezu, pouzdana članica i partner unutar Europske unije".

S. P.

#Andrej Plenković

#Hrvatska

#Srbija

'