AKTUELNO

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović vratio se u Socijaldemokratsku partiju (SDP) pošto se njegova partija Napred Hrvatska ujedinila s tom najjačom opozicionom strankom, objavljeno je danas u Zagrebu.

- Učinili smo važan i nužan korak, a to je ukrupnjavanje levice. Dominira desno, pa čak ekstremno desno poltičko stanovište, a evropske vrednosti su ugrožene - rekao je Josipović na konferenciji za novinare u sedištu SDP u Zagrebu.

On je ocenio da treba objediniti leve snage i dati šansu SDP, kao vodećoj levoj partiji, da promeni Hrvatsku. Josipović je izrazio nadu da će i druge stranke s levog političkog spektra slediti taj primer.

- Siguran sam da naše ujedinjenje nudi Hrvatskoj novi optimizam - rekao je Josipović, koji je posle poraza na izborima za predsednika Hrvatske 2015. osnovao stranku zbog neslaganja s tadašnjim vrhom SDP.

On je naglasio da s predsednikom SDP Davorom Bernardićem nije razgovarao o stranačkim pozicijima i dodao da mu je ambicija da radi na okupljanju ljudi oko SDP i približavanju stranke gradjanima.

Lider SDP Davor Bernardić rekao je da su SDP i Napred Hrvatska potpisale sporazum o ujedinjenju.

- Ponosan sa što zajedno s Ivom Josipovićem, rame uz rame, nastavljamo borbu za tolerantnu, otvorenu, naprednu i ravnopravnu Hrvatsku, jednaku za sve - rekao je Bernardić i najavio da SDP nastavlja proces ukrupnjavanja progresivnih snaga u društvu.

On je istakao da ;je Ivo Josipović bio predsednik Hrvatske na čiji je rad i rezultate SDP ponosan.

- Istinski socijaldemokrati poput njega jačaju SDP - zaključio je lider te stranke.Na pitanje hoće li Josipović biti kandidat SDP za predsednika Hrvatske, Bernardić je rekao da je o tome rano govoriti, da SDP ima više mogućih kandidata, a da će odluka o tome biti doneta posle izbora za Evropski parlament, 26. maja.

#Ivo Josipović

'