AKTUELNO

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova danas je pozdravila formiranje međunarodnih komisija u Republici Srpskoj radi istrage zločina počinjenim nad svim narodima u Srebrenici i nad Srbima u Sarajevu tokom konflikta u BiH početkom 1990-tih.

- Pozdravljamo uspostavljanje nezavisnih međunarodnih komisija u Republici Srpskoj (Bosna i Hercegovina) da istraži zločine nad svim narodima u Srebrenici i nad Srbima u Sarajevu između 1991. do 1995. godine - navedeno je na tviter nalogu ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Vlada Republike Srpske imenovala je 7. februara članove međunarodnih i nezavisnih tela - Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina. Članovi te dve komisije su istoričari i eminentni stručnjaci iz 12 zemalja sveta.

U Komisiji za Srebrenicu je devet članova, a u onoj za Sarajevo - sedam. Predsedavajući Komisije za Srebrenicu je glavni istoričar Instituta za Holokaust "Šem Olam" u Izraelu, Gideon Grajf, a za Sarajevo stručnjak iz Izraela Rafel Izraeli.

#Marija Zaharova

#Republika Srpska

'