AKTUELNO

U spomen-parku streljanim antifašistima u Drugom svetskom ratu, koji se nalazi na šibenskom Šubićevcu, jutros su osvanuli grafiti sa ustaškim i nacističkim porukama.

Spomenici žrtvama fašizma išarani su kukastim krstovima, ustaškim slovom "U" i porukom "Ovo za Madrid", što se, kako navodi portal Index, može protumačiti kao osveta za nedavno šaranje po grobu Ante Pavelića u Madridu.

ŠibenikIN navodi da su kukasti krstevi ispisani naopačke, te ocenjuje da su nepoznati počinioci otkrili svoju neobrazovanost i time što su na glavom zidu spomen parka upisali "anarchy" - pojam koji definitivno ne ide uz slavljenje fašizma.

Spomenici su išarani pre nego što je predsednik lokalnih antifašista trebalo da jutros predstavi detalje uređenja Spomen-parka strijeljanim antifašistima u Drugom svetskom ratu na Šubićevcu, koji bi trebalo da bude uređen do leta sledeće godine.

Restović je na Šubićevcu govorio o projektima i planovima uređenja tog spomen parka, koji bi trebalo da bude otvoren u avgustu 2020. godine. Kako se navodi, planirano je da na otvaranju nastupi Manu Čao, muzičar poznat po antifašističkom aktivizmu.

#ustaše

#Šibenik

'