AKTUELNO

Kako ističe predsednik Saveza Srba iz regiona, u udžbenicima istorije ponavlja se besmislena laž da su Srbija i krajiški Srbi tobože izvršili agresiju na Hrvatsku, a da je Hrvatska tobože bila žrtva agresije i vodila oslobodilački rat.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da su udžbenici istorije u Hrvatskoj odavno postali jedno od oružja za širenje mržnje prema Srbima i Srbiji.

To se jasno vidi iz korektno napisanog članka koji je objavljen u hrvatskom naučnom časopisu "Historijski zbornik", a čiji autor Domagoj Vigir navodi da pojam "velikosrpska hegemonija" postaje ključni pojam u oblikovanju lažne slike o Srbima.

Kako se navodi u saopštenju koje Linta dostavio medijima, u udžbenicima istorije ponavlja se besmislena laž da su Srbija i krajiški Srbi tobože izvršili agresiju na Hrvatsku, a da je Hrvatska tobože bila žrtva agresije i vodila oslobodilački rat.

- Srbija se predstavlja kao nacistička Nemačka koja je tobože htela da stvori Veliku Srbiju. Nažalost, učenici u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj nemaju mogućnost da saznaju nespornu istinu da je proustaški režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na Jugoslaviju i na Srbe s ciljem stvaranja etnički čiste Velike Hrvatske - navodi Linta.

Kaže i da je u Hrvatskoj postalo sasvim normalno da se hrvatska deca uporno uče brutalnim lažima kako su Srbi devedesetih godina bili agresori, teroristi i ekstremisti a Hrvati žrtve, pravednici i oslobodioci. Takođe, kaže, u Hrvatskoj je postalo sasvim normalno da se hrvatska deca uče monstruoznoj laži da je NDH bila demokratska država koju su srušili partizani, da su ustaše bili borci za hrvatsku slobodu protiv beogradskog centralizma, da se poriču zločini genocida nad Srbima u NDH i da se kad se govori o žrtvama Srbima kaže da su oni sami za to krivi.

- Posledica su ekstremni i proustaški stavovi kod većine mladih Hrvata koji se manifestuju na sportskim terenima, školama, društvenim mrežama i u svakodnevnom životu. Tragična je i opasna činjenica da se kroz udžbenike istorije hrvatska deca uče da mrze Srbe - zaključuje Linta.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

'