AKTUELNO

Drugi put za nekoliko dana u Kašetlima, kraj Splita, zpaljena je lutka sa likom lidera Srba u Hrvatskoj, Milorada Pupovca, s tim da je danas u Starim Kaštelima isto učinjeno i sa lutkom premijera Andreja Plenkovića, a ponovljen je i skeč sa bežanjem srpskog vaterpoliste od splitskih huligana skokom u more na splitskoj Rivi.

Sve isto, osim spaljene lutke Plenkovića, viđeno je u nedelju u Kaštel Sućurcu, a kao objašnjenje Kaštelani su rekli da je Pupovac odgovoran za se loše što im se događa u životu, preneo je portal Index.

Ponovljena scena paljenja lutke Pupovca, ovog puta u društvu lutke u liku premijera Plenkovića dogodila se danas nakon što je lider SDS S u intervjuu za zagrebačku N1 tv ukazao na činjenicu da ni jedna stranka, pa ni član vlade nisu reagovali na događaj od nedelje.

- Niko ne treba apriori na prvi pogled da osuđuje da maškare ne smeju da ismeavaju ljude i pribijati ih na stub srama i simbolički spaljivati figure odbrane za tu godinu. Međutim, kada je reč o toj tradiciji, ona se ne usmerava na slabije i drugačije, na manjine, na migrante, na ljude drugačijih nacionalnih i verskih uverenja, već na one koji imaju moć, na biskupe, ministre, strane namesnike, a sedati na rudo onih koji šire mržnju prema pripadnicima drugih nacionalnih ili verskih manjina, to nije karneval - kazao je Pupovac.

Ukazao je da je bacanje srpskog vaterpoliste u more ranje i sad spaljivanje lutke s njegovim likom - govor mržnje.

- Nije kriva gomila i masa, već oni koji mese svest mase - vlast. Ne mislim samo na državnu, već mislim i na vlast crkvenu, medijsku i druge vlasti - naveo je Pupovac, koji je i predsednik Srpskog narodnog vijeća.

Kasnije, u intrvjuu za Media servis, Pupovac je otišao korak dalje i izjavio da razmišlja da razmišlja o uskraćivanju podrške vladajućoj koaliciji, koju predvode HDž i premijer Andrej Plenković.

Pupovac je rekao da je kao Dalmatinac duboko povređen spaljivanjem lutke s njegovim likom u Kaštelu, kraj Splita prošlog vikena, ocenivši da je reč o podsticanju na nasilje u atmosferi mržnje koju dozvoljava državni vrh.

Potvrđujući da razmišlja o izlasku SDS S iz vladajuće koalicije, Pupovac je rekao: "To je bila reakcija koja je rezultat dužeg i ozbiljnog promišljanja nas kao članova vladajuće koalicije. Više je razloga za to i to je poruka koju smo morali poslati", rekao je Pupovac.

Inače, jedan Kaštelan je za portal Index postiđeno rekao da je sramota to što se dešava.

- Sramota. Nije bio dovoljan jedan i sva medijska pompa nego oni danas pale još jednog - kazao čitatelj iz Kaštela i dodao da je tužno u kakvom gradu živi. Index napominje da su im čitaoci javili da je, dok je lutka sa likom Popuvca gorela, okupljena masa odušvljena aplaudirala.

#Split

'