separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

Pupovac: Nisu krivi učesnici karnevala već vlast


Krive su glave koje vode zemlju ili bi trebalo da je vode, a savim sigurno bi trebalo da je izvedu iz kaljuge predrasuda, mržnje i poruka nasilja, ali to ne čine, kaže Pupovac.


Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da za ono što se dešavalo na karnevalu u Kaštelu nisu krivi učesnici maškara, već oni koji su stvorili i stvaraju takvu atmosferu u Hrvatskoj, odnosno da su "krive glave koje vode zemlju ili bi trebalo da je vode, a savim sigurno bi trebalo da je izvedu iz kaljuge predrasuda, mržnje i poruka nasilja, ali to ne čine".

Pupovac je to rekao za list Politika od utorka, reagujući na maškarijadu održanu u subotu nedaleko od Splita, na kojoj je spaljena njegova figura i izveden skeč koji prikazuje nedavni incident sa vaterpolistima Crvene zvezde koji su napadnuti u Splitu.

Prema njegovim rečima, ono što se događalo u Kaštel Suđurću je daleko od bilo kakve zabave.

On objašnjava da su maškare jedna lepa i bogata tradicija dalmatinskih i mediteranskih krajeva i da predstavljaju "baštinu njegovog detinjstva", na kojoj se biraju moćni i onda se kroz šalu, na narodski način, kritikuju i ismevaju.

Pupovac je ocenio da je to što se događa u pojedinim prigradskim splitskim opštinama ili gradovima daleko od bogate tradicije, jer se nisu dohvatili onih koji imaju moć i vlast, nego su "usmereni prema onima prema kojima imaju predrasude, mržnju, prema drugačijima i slabijima".

- I zato su ove maškare oskrnavile tu bogatu tradiciju i od kritike i ismejavanja moćnih i važnih došli su na nacionalistički i šovinistički teren. To je čin mržnje i podstiče na nasilje - rekao je Pupovac.

Politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski kaže da u "optimističkoj interpretaciji" to može da bude shvaćeno kao da se rugaju sami sebi, ali za većinu to je "veselje u ponavljanju poniženja koje su neprijatelji doživeli".

- Kod hrvatskih nacionalista postoji jedna vrsta perverzije, oni se osećaju kao da su u Jugosalaviji, a da su Srbi nadmoćni. A nalaze se u Hrvatskoj gde su Srbi zanemarljiva manjina. Paradoks je da se hrvatska desnica još jugoslovenski oseća. I to je jedino objašnjenje za ovakvo ponašanje - rekao je Puhovski.

On je dodao i da bi, da je takvog izrugivanja bilo s Jevrejima, postojala internacionalna reakcija, a da je sa Srbima to samo hrvatsko-srpska stvar.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti