AKTUELNO

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Srbe iz dijaspore, ističe da je okupljeni narod na karnevalu u Kaštelima "sa oduševljenjem pratio šovinističku predstavu, što potvrđuje nespornu tezu da je većina Hrvata ustaški nastrojena".

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao "jedan od mnogih dokaza srbomržnje (u Hrvatskoj) činjenicu da je na tradicionalnom karnevalu u Kaštelima blizu Splita glavna zabava bio kamion s vaterpolistima Crvene zvezde koji se bacaju u more i koje tuku pendrecima".

- U proustaškoj karnevalskoj povorci provezao se (sinoć) kamion s maškarama obučenim u crveno-bele dresove a sve je bilo propraćeno Bajaginom pesmom "Zvezda", pri čemu je jedan tzv. zvezdaš skočio u more što je bila jasna aluzija na nadavni napad na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi - naveo je Linta u saopštenju za javnost.

Kako prenosi Savez Srba iz regiona, prema njegovim rečima, cilj sramne predstave bio je da se ismevaju i omalovaže vaterpolisti Crvene zvezde i da se pošalje jasna poruka da su pretnje, uvrede i fizički napadi na Srbe opravdani i dozvoljeni.

Linta, koji je i predsednik Odbora Skupštine Srbije za Srbe iz dijaspore, ističe da je okupljeni narod na karnevalu u Kaštelima "sa oduševljenjem pratio navedenu šovinističku predstavu, što potvrđuje nespornu tezu da je većina Hrvata ustaški nastrojena".

On podseća i da je anketa hrvatske televizije RTL iz avgusta prošle godine potvrdila da većina Hrvata podržava glavnog promotera zločinačke ustaške ideologije Marka Perkovića Tompsona, a time i izvršeni genocid nad Srbima u NDH i proterivanje pola miliona Srba devedesetih godina prošlog veka.

Linta posebno naglašava tragičnu činjenicu da je velika većina hrvatske omladine proustaški orijentisana što je potvrdilo istraživanje koje su 2015. godine sproveli Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i hrvatska nevladina organizacija GONG, a čiji rezultati pokazuju da 71 posto učenika završnih srednjih škola u Hrvatskoj smatra da NDH nije bila fašistička tvorevina.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

'