AKTUELNO

Društvenom mrežom Fejsbuk širi se objava hrvatskog istoričara Gorana Šarića da su Srbi oslobodili Dalmaciju i da Hrvatska ne bi imala turizam da srpska vojska nije pre 100 godina ušla u Dalmaciju i tako je spasila od italijanske okupacije.

Ovaj mladi istoričar i magistar katoličke teologije se na svom nalogu osvrnuo na napad na vaterpoliste iz Srbije na splitskoj Rivi i sve povezao s događajima posle Prvog svetskog rata, prenosi Index.hr.

Hrvatska od turizma zaradi preko 13 milijardi evra godišnje, navodi taj istoričar i dodaje da turizam što direktno, što indirektno čini skoro trećinu BDP-a zemlje.

Da srpska vojska dva puta nije oslobađala Jadran od Italijana, ne bi bilo 13 milijardi, pa bi Hrvatska bila gladna - danas se toga više niko ne seća, istakao je Šarić.

- Danas Srbe bacaju sa rive. Možda se ni ja ne bih setio, možda bih i ja bio u napasti da nekog Srbina gurnem u more da dva dana nakon divljačkog napada na srpske vaterpoliste u Splitu, predsednik Evropskog parlamenta, Italijan Antonio Tajani, nije izjavio da su Istra i Dalmacija italijanske - naveo je Šarić.

Kako je naglasio, cela Hrvatska bila je zgrožena tom izjavom, ali niko se nije zapitao zašto Istra i Dalmacija više nisu italijanske.

- U društvu u kojem su osuđeni ratni zločinci dragi gosti na državnim proslavama, u kojem na Kolindinoj inauguraciji sedi osoba koja je kokainom plaćala prostitutku, u kojem slovenački kriminalac drži predavanja po crkvama o tome kako u Jasenovcu nije bilo genocida, a dnevnik svaki dan počinje kao da je 1991. nije ni čudno da niko ne zna zašto je Dalmacija u sastavu Hrvatske, ali da zato svi znaju da je vaterpolista zaslužio batine jer: 'ipak je on četnik'. Ipak ste vi idioti - zaključio je Šarić.

#Hrvatska

#Srbija

'