AKTUELNO

Hrvatski uzgajivači imali su prelazno razdoblje od 10 godina da preusmere svoju proizvodnju.

U Hrvatskoj je 1. januara stupila na snagu zabrana uzgoja životinja zbog krzna.

Udruženje "Prijatelji životinja" u prelaznom desetogodišnjem periodu dalo je doprinos time što su pomagali uzgajivačima da preusmere svoju proizvodnju, navodi se u saopštenju tog udruženja.

- Koristim priliku da se zahvalim svima koji su dali doprinos u kreiranju Zakona o zaštiti životinja koji će uskoro krenuti u proceduru donošenja - izjavio je hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nakon sastanka sa članovima Udruženja.

Udruženje je u znak zahvalnosti na donošenju istorijske zakonske odredbe odnelo Ministarstvu poljoprivrede vegansku tortu. Kako se navodi u saopštenju, budući da manjina preostalih uzgajivača činčila zbog krzna nije prestala sa radom na vreme, Prijatelji životinja su u decembru izrazili spremnost da pomognu u udomljavanju preostalih životinja.

Istraživanja sprovedena u evropskim državama već duže vreme pokazuju da se sve više građana protivi iskorišćavanju životinja radi krzna smatrajući takvu praksu nepotrebnom i okrutnom. Zabrane uzgoja životinja radi krzna dosad su već donete u Velikoj Britaniji, Austriji, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, belgijskim regijama Valoniji i Briselu.

S. P.

#Hrvatska

#Zabrana

'