AKTUELNO

Vaterpoliste Crvene zvezde fizički su napali sledbenici ustaša samo iz razloga jer su na sebi imali majice i trenerke sa obeležjima kluba iz Srbije i jer su napadači smatrali da su Srbi - naveo je Linta u saopštenju za javnost.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da brutalni fizički napad na trojicu vaterpolista Crvene Zvezde u Splitu predstavlja zločin iz mržnje a ne huliganstvo, kako su ocenili hrvatski zvaničnici.

Žalosno je da hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović piše neistinu da se radi o huliganstvu i da su građani Splita stali u odbranu ideala sporta. Sve činjenice jasno govore da se radi o nacionalnoj netrpeljivosti i mržnji. Vaterpoliste Crvene zvezde fizički su napali sledbenici ustaša samo iz razloga jer su na sebi imali majice i trenerke sa obeležjima kluba iz Srbije i jer su napadači smatrali da su Srbi - naveo je Linta u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, "navedeni događaj samo je jedan od mnogih događaja širom Hrvatske koji uključuju etničku netrpeljivost, slavljenje ustaša i genocidne NDH, upotrebu ustaških simbola i pozdrava, negiranje ili umanjivanje srpskih žrtava, uvrede, prijetnje, fizičke napade i govore mržnje usmjerene protiv Srba i svega što je srpsko".

Linta, koji je i predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe iz regiona, optužio je "vlast u Hrvatskoj da ne samo da ne čini ništa da suzbije brojne proustaške manifestacije već svojim postupcima radi na rehabilitaciji ustaša i NDH".

- Aktelna vlast u Hrvatskoj, kao ni prethodne, ne preduzima konkretne aktivnosti da se pronađu nalogodavci i počinioci brojnih govora mržnje i nasilja prema Srbima i oštro kazne u skladu sa odredbama Krivičnog zakona - naveo je Linta.

On je takođe pozvao Evropsku komisiju da preduzme konketne mere protiv Hrvatske, članice Evropske unije, jer krši temeljne evropske vrednosti, ljudska prava, antifašizam i vladavinu prava.

#Miodrag Linta

#Split

'