AKTUELNO

Ona je to, iako za taj put nije dala nijedno objašnje, protumačila kao mobing.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i dalje je na udaru javnosti i medija zbog njenog tajnovitog boravka u poseti SAD.

Tokom božićnih i novogodišnjih praznika, naime, hrvatska javnost je pet dana tragala za Grabar Kitarović, a kada je obelodanjeno da je na putu u SAD, postavljeno je pitanje šta predsednica radi na putu za koji niko ne zna, pa ni Ministarstvo spoljnih poslova.

U nedostatku informacija o predsednicinom boravku u SAD, Komisija za sprečavanje sukoba interesa dobila je čak tri prijave koje se razmatraju.

Tek petog dana Grabar Kitarović oglasila se iz SAD, doduše, veoma šturim informacijama. Hrvatska predsednica je izjavu dala ispred ograde Bele kuće, što je dodatno unervozilo javnost i medije, a hrvatski analitičari su to ocenili kao degradiranje Hrvatske.

Tim povodom danas se oglasilo i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), koje u saopštenju ističe da smatra nedopustivim ponašanje predsednice Hrvatske prema novinarima i svim građanima Hrvatske.

- Novinari, a time i svi građani Hrvatske, nisu dobili ozbiljan odgovor ni na jedno pitanje u vezi razloga, sadržaja i rezultata boravka Predsednice Republike u SAD-u, iako su odgovori na takva pitanja obveza koju se predsednici demokratskih država u pravilu ne usuđuju da ignorišu - navodi se u saopštenju HND.

Foto: undefined

Konstatuje da je Grabar Kitarović o tom putu dala tek nekoliko izjava samo jednom mediju - HRT-u, koji ih je objavio bez ikakve novinarske intervencije, kao da je reč o Uredu za odnose s javnošću predsednice republike, a ne javnim medijskom servisu.

HND Grabar Kitarović posebno zamera što odgovore na mnoga pitanja u vezi pomenutog puta nije dala na konferenciji za novinare, već se opredelila za intervju na HRT-u i to u emisiji, kako se navodi, spoljnog saradnika javnog servisa, koji redovno potpuno nekritički hvali njene aktivnosti.

- U toj emisiji niti su postavljena ozbiljna novinarska pitanja o boravku Predsednice Republike u SAD-u niti su građani čuli ozbiljne odgovore. Time je programsko rukovodstvo HRT-a, zajedno sa Predsednicom Republike, još jednom ponizilo novinarsku profesiju i narugalo se građanima- stoji u saopštenju koje je potpisao predsednik Saša Leković.

Ponašanje hrvatske predsednice kometarisao je dugogodišnji hrvatski diplomata Ivica Maštruko rekavši da opravdanja, koja je Grabar Kitarović punudila za put u SAD, u najmanju ruku nisu uverljiva, što Hrvatsku svstravaju među zemlje s čudnom i smešnom diplomatskom praksom.

Ni nakon gostovanja Kitarović na HRT, Maštruko kaže da ništa u vezi s tim nije jasno.

- Sva ta naknadna objašnjenja se mogu tumačiti kao nemušta opravdanja neprimerenom postupanju. Ona (Kitarović) zna da se predsednik države ne može tako ponašati i bez obzira na karakter i broj razgovora, mora znati da je to zapravo posao savetnika u ambasadama i amabasadora samih- rekao je ovaj dugogodisnji diplomata.

Ukazao je da Grabar Kitarović svako svoje putovanje može proglasiti službenim, te da to nije sporno, ali pitanje je, kaže, može li se ponašati kao niže rangirani diplomata i baviti se poslovima koji nisu u delokrugu njenog rada.

Izjavu Kitarović da je tamošnji ambašador Joško Paro otputovao iz SAD, pa je ona preuzela njegov posao, Maštruko je protumačio kao "opravdanja koja nisu niti za početnike pripravnike u diplomatskoj službi".

- Ne može se predsednik šetati po drugoj državi bez pisanog traga da dolazi. Takođe, kad ambasador napušta zemlju na par dana ili na dan, on mora pisanom notom izvestiti MVP domaćina da napušta državu i da ga na njegovoj dužnosti menja otpravnik poslova, naveden imenom i prezimenom- naveo je Maštruko.

J. Stanković

#Hrvatska

#Kolinda Grabar Kitarović

#SAD

'