AKTUELNO

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac smatra da je moguće da će, posle presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, autoriteti u Hrvatskoj shvatiti da je vreme da se napravi prekid sa "zločinačkom ideologijom i politikom" i "zločinačkim pozdravom".

On je to rekao u intervjuu za "Politiku" nakon što je sud u Strazburu odbio da raspravlja o tužbi koju je protiv Hrvatske podneo bivši hrvatski fudbalski reprezentativac Josip Šimunić, a nakon što je novčano kažnjen zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava.

U obrazloženju odluke, sud je naveo da uzvikivanje pozdrava "za dom spremni" predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, te da je Šimunić kao poznati fudbaler i uzor mnogim navijačima "morao da bude svestan mogućeg negativnog uticaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati".

Pupovac je ocenio da je sud u Strazburu odlučio da ovo kaže sa punom svešću o važnosti tog pitanja u Hrvatskoj.

On je rekao da bi, nakon te presude, u Hrvatskoj trebalo da postane jasno da pozdrav "Za dom spremni" ne može imati nigde, ne samo zvaničan status, nego ne može imati ni pravo građanstva.

Foto: Tanjug

Nažalost, istakao je Pupovac, fasade na mnogim zgradama, uključujući i one školske, imaju ispisan taj pozdrav, imaju ispisano "ušato U", čuju se povici na stadionima poput onog koji je Šimunić uzvikivao po završetku fudbalske utakmice.

Pupovac smatra da presuda suda u Strazburu predstavlja značajan doprinos podizanju svesti u hrvatskim sudovima jer je, kako je rekao, praksa s tim u vezi veoma neujednačena, zbog toga što je većina sudova donosila oslobađajuće presude onima koji su uzvikivali ustaški pozdrav.

- Ali, ovo je značajan doprinos i političkoj praksi, jer smo, recimo, čuli gledište hrvatske predsednice da je reč o starom hrvatskom pozdravu - rekao je Pupovac.

On je podsetio da su postojale i inicjative pojedinih akademika i predstavnika Katoličke crkve da to treba da bude službeni pozdrav hrvatske vojske i zastupani stavovi po kojima treba da postoje izuzeci u kojima će taj pozdrav biti dozvoljen.

Pupovac, međutim, ne očekuje da će se klima u Hrvatskoj menjati lako i brzo jer to "predugo pušta korene i previše je onih koji to relativizuju ili imaju simpatije prema tom pozdravu, a premalo onih koji imaju hrabrosti da kažu šta to jeste".

Predsednik SDSS očekuje da će, možda, posle ove odluke, "ukupni autoriteti u Hrvatskoj, i svetovni i nesvetovni, ipak shvatiti da je vreme da se napravi prekid sa tom zločinačkom ideologijm i politikom i tim zločinačkim pozdravom".

#Hrvatska

#Milorad Pupovac

'