AKTUELNO

U Zagrebu se sprema promocija još jedne knjige koja negira ustaške zločine. Centar "Simon Vizental" traži zabranu dela "Razotkrivena jasenovačka laž".

Jasenovac nije bio logor smrti, niko u njega nije doveden da bi bio ubijen. Na ovo mesto niko nije dospeo zato što je bio Srbin, Jevrejin ili Rom.

Na ovoj ideološkoj platformi u režiji nove, revizionističke, hrvatske istoriografije ponikla je i knjiga "Razotkrivena jasenovačka laž" autora Josipa Pečarića i dr Stjepana Razuma, čija je promocija zakazana za 17. januar u dvorani Isusovačke crkve u Zagrebu.

Na najavu promocije ovog kontroverznog izdanja koja negira ustaške zločine i Holokaust reagovao je Centar „Simon Vizental“ koji je pozvao hrvatske vlasti da zabrane ovu knjigu, kao i sva ostala dela sličnog sadržaja.

U saopštenju koje je potpisao lovac na naciste Efraim Zurof Hrvatska se podseća da treba da preduzme sve korake da bi sprečila negiranje Holokausta i istorijskih činjenica.

- Ovo delo negira masovna ubistva Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista u Jasenovcu. Hrvatska je članica Međunarodnog saveza za sećanje na Holokaust i trebalo bi da preduzme sve korake da spreči negiranje Holokausta i istorijskih činjenica - navodi se u saopštenju.

Inače, izdavač knjige je Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, čiji je osnovni cilj negiranje ustaških zločina i revizija istorijskih činjenica. Ovo društvo već je izdalo i knjigu "Jasenovački logori - istraživanja" autora Vladimira Horvata, Igora Vukića, Stipe Pilića i Blanke Matković. U njoj se, između ostalog, navodi:

- Zatočenici u logor nisu dovođeni da bi bili ubijani. Uzroci smrti bili su bolest, odmazde i kazne za pojedine prestupe, te partizanski i saveznički napadi. Niko u logor nije dospeo, niti bio ubijen, samo zato što je Srbin ili pravoslavac.

Foto: Wikipedia

Osvrćući se na rad ove organizacije, Centar "Simon Vizental" ocenjuje da je Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje sponzoriše promociju, osnovano u cilju skrivanja strašnih zločina koje su na Balkanu počinile ustaše.

- Ove zločine potvrđuju istorijski dokumenti, svedočanstva preživelih i brojna istraživanja uglednih istoričara. Dela poput "Razotkrivene jasenovačke laži" u Nemačkoj ili Austriji odmah bi bila zabranjena - piše Zurof u saopštenju.

A autori knjige Josip Pečarić i Stjepan Razum u javnosti su poznati po aktivističkom revizionističkom delovanju. Oni pripadaju korpusu hrvatskih kvaziistoričara čije delo, kako objašnjavaju poznavaoci prilika u Hrvatskoj, ima cilj da skrene pažnju sa istinskog istraživanja zločina NDH.

Pečarić je ugledni matematičar koji se u slobodno vreme bavi revizijom istorije, a široj javnosti je poznat jer je 2015. godine dao podršku inicijativi da ustaški poklič "Za dom spremni" postane službeni pozdrav koji bi se koristio u hrvatskoj vojsci.

Drugi autor Stjepan Razum je katolički sveštenik zaposlen u Hrvatskom državnom arhivu, a bavi se crkvenom istorijom.

NEGIRANJE ZLOČINA I U AUŠVICU

Stjepan Razum je na svom fejsbuk-profilu 2017. godine, u nekoliko navrata objavio video-poruke u kojima se rehabilituje politika Adolfa Hitlera i negira postojanje gasnih komora u Aušvicu. Jedan od njih upotpunio je i statusom: "Ne radi se o podmetanju samo Hrvatima u Jasenovcu, već se to isto radi i Nemcima s Aušvicom".

MISE ZA PAVELIĆA

Osim knjige, kontroverzno je i mesto promocije. Isusovačka crkva u Zagrebu često je mesto promocije nove hrvatske istoriografije. U ovom hramu, inače, održavaju se i mise za poglavnika Antu Pavelića.

#Jasenovac

#Laž

#Zagreb

'