AKTUELNO

Ivanu Đakiću, sinu poslanika HDZ u hrvtskom saboru, Josipa Đakića, preti zatvorska kazna zbog podsticanja mržnje.

Đakić mlađi je priveden zbog govora mržnje na Fejsbuku i nalazi se u policijskoj stanici u Virovitici, a portparol te policijske uprave Josip Štajdohar potvrdio je za hrvatske medije da se nad njim vrši kriminalističko istraživanje.

- Policija će ga prijaviti za krivično delo za javno podsticanje na mržnju prema nacionalnoj osnovi. Preti mu kazna od tri godine zatvora - pišu mediji.

Niko iz hrvatskog državnog vrha nije se oglasio da osudi skandaloznu objavu na Fejsbuku HDZ-ovca, Ivana Ðakića, koji je fotografijom ustaše sa odrubljenom glavom Srbina u ruci čestitao "srbićima" Božić.

Ivan Ðakić, inače, sin poslanika HDZ-a Josipa Ðakića, priveden je ranije danas na saslušanje, nakon što je lider Samostalne demokratske stranke Srba, Milorad Pupovac, na vanrednoj konferenciji za novinare poručio da ne veruje da će ni u ovom slučaju, kao ni u mnogim pre toga, nadležni odraditi svoj posao po zakonu i Ustavu.

Pupovac i funkcioner SDSS, Boris Milošević, na vanrednoj konferenciji za novinare poručili su da je ova skandalozna objava zapravo poziv i podsticanje na napade na Srbe na pravoslavni praznik Božić.

Foto: Facebook Printscreen/Ivan Đakić

Pupovac, čija stranka, inače, podržava aktuelnu hrvatsku vlast, podsetio je da je za ovo krivično delo predviđena zatvorska kazna od tri godine.

U međuvremenu oglasio se i Ðakić nakon saslušanja u Policijskoj upravi Virovitičko-podravske rekavši da "to nije on", te da je "vaspitan da poštuje sve ljude".

- To nije moje mišljenje, to nisam ja, vaspitan sam da uvažavam sve ljude i zaista mi nije bila namera da širim govor mržnje - rekao je Ðakić mlađi.

Njegov otac Josip Ðakić, poslanik u saboru i čelnik Hvidre ranije danas je najoštrije osudio objavu na fejsbuku, izvinio i se izrazio žaljenje zbog "sramotne i uvredljive objave slike i teksta".

Ðakić, mlađi, se još jutros iščlanio iz HDZ-a što otac smatra priznanjem velike greške te shvatanjem težine nemilog čina.

Pupovac je, međutim, poručio da ako nadležni ne preduzmu mere u skladu sa zakonom i Ustavom, krivičnu prijavu protiv Ivana Ðakića će podneti srpska zajednica u Hrvatskoj.

#Policija

#hdz

#ustaše

'