AKTUELNO

Ako zvanični Zagreb odbije da preduzme konkretne meri i aktivnosti u suočavanju Hrvatske sa nacifašizmom i tamnom stranom svoje prošlosti Evropska unija treba da Hrvatskoj uvede sankcije - zaključuje Linta.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je vlast u Zagrebu da krene u obračun s nacifašizmom, a EU i druge evropske institucije da osude rehabilitaciju NDH i ustaštva u Hrvatskoj.

Reagujući na postupak Ivana Đakića (22), sina slnika HDZ-a Josipa Đakića, koji je na fejsbuku objavio fotografiju ustaše sa odrubljenom glavom Srbina i na taj način "čestitao" srpskom narodu Božić, Linta kaže da ga nije iznedadio, te da je to još jedan od dokaza da su temelj današnje Hrvatske zloglasna NDH i ustaštvo.

Kaže i da je jedan od važnih nosilaca rehabilitacije ustaštva danas u Hrvatskoj HDZ, te da je jasno da Vlada Hrvatske, premijer i predsednica države neće javno da osude taj "srbomrzački postupak Ivana Đakića", niti će, dodaje, HDZ isključiti Josipa Đakića iz svog poslaničkog kluba.

- Takođe, jasno je da nadležne institucije neće uhapsiti i procesuirati Ivana Đakića i kazniti ga kaznom zatvora od tri godine koliko je predviđeno članom 325 Krivičnog zakona Hrvatske", navodi Linta u saopštenju dostavljenom medijima, u kojem još jednom poziva Evropsku komisiju, Evropski parlament, SAD i Nemačku da javno najoštrije osude rehabilitaciju NDH i ustaštva u Hrvatskoj, kao i konstantan govor mržnje i pozivanje na linč preostalih Srba u Hrvatskoj.

Takođe, Linta ih poziva da zahtevaju od vlasti u Zagrebu da krenu u žestoki obračun sa nacifašizmom.

- Ako zvanični Zagreb odbije da preduzme konkretne meri i aktivnosti u suočavanju Hrvatske sa nacifašizmom i tamnom stranom svoje prošlosti Evropska unija treba da Hrvatskoj uvede sankcije - zaključuje Linta.

Pročitajte još: SKANDALOZNA OBJAVA SINA HRVATSKOG POSLANIKA - Objavio sliku ustaše koji drži glavu ubijenog Srbina, pa poželeo 'SREĆAN BOŽIĆ' (FOTO)

#Fašizam

#Miodrag Linta

'