AKTUELNO

U saopštenju Saveza Srba iz regiona navodi se da je Tanja Belobrajdić devedestih godina prošlog veka bila supruga zloglasnog komandanta logora Lora Tomislava Duića, a posebno se isticala u zverskom mučenju Srba.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je Tanju Belobrajdić, ženu koja je učestovovala u mučenju Srba u zloglasnom logoru Lora, orednom za posebne zasluge stečene u ratu, a predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je tu odluku okarakterisao kao skandaloznu i pokazatelj da je Kitarović zaštitinik ratnih zločinaca.

Inače, reč je o odluci Grabar Kitarović od 28. novembra prošle godine, povodom koje se juče oglasila i Inicijativa mladih za ljudska prava, obrativši se Uredu predsednice Hrvatske upitom u kojem od nje zahtevaju objašnjenje čime je Belobrajdić zaslužila odlikovanje Republike Hrvatske - Red hrvatskog trolista.

U tom upitu se navodi da su o kontroverzama vezanim za Tanju Belobrajdić i potencijalna kršenja ljudskih prava za vreme devedesetih godina u Vojno - istražnom centru Lora pisali su brojni ugledni novinari i nezavisni istraživači.

Osim toga, Dalmatinski komitet za ljudska prava 2009. godine državnim organima je podneo krivičnu prijavu protiv Belobrajdić zbog "osnovane sumnje da je u razdoblju od pocetka aprila do sredine avgusta 1992. godine u prostoru VIC-a Lora u Splitu, u kojem su bili smeešteni ratni zarobljenici srpske nacionalnosti, ove brutalno premlaćivala, mučila i vređala njihovo lično dostojanstvo osobito uvredljivim i odvratnim postupcima, navodi se između ostalog u pismu Kolindi Grabar Kitarović.

U saopštenju Saveza Srba iz regiona navodi se da je Belobrajdić devedestih godina prošlog veka bila supruga zloglasnog komandanta logora Lora Tomislava Duića, a posebno se isticala u zverskom mučenju Srba, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Belobrajdić u ratu je bila pripadnik 72. bojne Vojne policije i svakodnevno je boravila u vojno-istražnom centru Lora.

Lora je od 1992. do 1997. godine bila logor smrti i kroz njega je prošlo preko 1.000 srpskih civila, vojnika i ratnih zarobljenika koji su svakodnevno strahovito psihofizički mučeni a utvrđeno je da je najmanje 70 logoraša ubijeno, navodi se u saopštenju. Linta kaže da je odluka Kitarovićeve skandalozna, ali i očekivana.

On ističe da činjenice jasno potvrđuju da je Tanja Belobrajdić posebne zasluge u ratu stekla sadistički mučeći Srbe i da je to bio glavni razlog da joj Kolinda Grabar Kitarović dodeli i adekvatan orden tzv. Red hrvatskog trolista.

Inače, pomenuti orden je bio zvanični znak Domobranstva i avijacije u zloglasnoj NDH.

Kako se navodi u saopštenju Saveza Srba iz regiona, u Hrvatskoj je postalo sasvim normalno da ratni zločinci dobijaju nacifašistička i druga odlikovanja.

Prema mišljenju Linte, potpuno je jasno da je Kolinda Grabar Kitarović jedan od glavnih zaštitika ratnih zločinaca koji se slave kao heroji i dobijaju odlikovanja jer su doprineli stvaranju skoro etnički čiste Hrvatske čiji je temelj zloglasna NDH.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

'