separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

SAD ne popušta: Propala poslednja šansa, Hrvatska bez F16?


Američki portal "Axios" objavio je da je propala poslednja šansa za prodaju izraelskih borbenih aviona F16 Barak Hrvatskoj.


Izraelski premijer Benjamin Netanahu je, naime, pokušao na sastanku u Brazilu da još jednom pregovara sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, ali oni nisu uspeli da se dogovore, prenosi "Net.hr".

Tako je propao posao vredan 500 miliona dolara.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je ove nedelje je rekao da čeka rasplet pregovora između Pompea i Netanjahua i zapretio raskidom ugovora ako Izrael i SAD ne reše spor.

Tema prodaje borbenih aviona Hrvatskoj jedina je oko koje dvojica zvaničnika nisu mogla da se dogovore, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik, dodajući da je cela stvar "zapela u dubokoj birokratiji".

Portal podseća da administracija američkog predsednika Donalda Trampa ne dopušta Izraelu da Hrvatskoj proda 12 F-16 borbenih aviona koja su nadograđena modernijom izraelskom tehnologijom.

Zahtevaju da Izrael avione vrati u originalno stanje pre nego što ih pošalje u Hrvatsku, dok hrvatska vlada zahteva "izraelsku verziju", inače će ugovor raskinuti.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti