AKTUELNO

Hrvatska i dalje ne reaguje na pojave ustaštva, iako svakog dana stižu novi primeri koji opominju. Na zidovima kluba "Bed blu bojsa" u Zagrebu grafiti koji veličaju Pavelića i Hitlera.

Slika koja se ukazala pred pripadnicima zagrebačke policije, pošto je, u nedelju posle fudbalske utakmice Dinama i Hajduka, upala u prostorije kluba "Bed blu bojsa", bila je zastrašujuća. Na zidovima su bili ispisani grafiti koji veličaju Antu Pavelića i Hitlera, uz ono nezaobilazno "Za dom spremni", a nije nedostajalo ni oružja i municije.

To je vrh ledene sante veličanja ustaštva, dok i dalje nema zakonskog okvira koji bi jasno odredio sankcionisanje isticanja simbola iz najmračnijeg dela hrvatske istorije.

Tako je bez ikakve reakcije u Hrvatskoj prošlo nedavno odbijanje inicijative SDP da se u parlamentu raspravlja o zabrani ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Iako to SDP traži već gotovo pune dve godine, većina u Hrvatskom saboru, predvođena HDZ-om, glatko je odbila predlog da ta tema uopšte dođe na dnevni red, kao i onaj Istarskog demokratskog saveza da se u kazneni zakon uvrsti kao kazneno delo propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima. Tako su istarski političari zatražili, što je hrvatska vlada odbila, da isticanje ustaških simbola bude kažnjeno zatvorom od šest meseci do dve godine.

JASENOVAC NA UDARU REVIZIJE

I iz škola se sve više proteruje suočavanje sa prošlošću i zločinačkim NDH, pa je svega devet škola ove godine posetilo bivši logor Jasenovac. Da nije bilo nedavno objavljene monografije istoričara Ive Goldštajna "Jasenovac", u kojoj se objektivno govori o ustaškim zločinima i stradanju nedužnih žrtava u tom logoru, gotovo da bi prevladale one u kojima se Jasenovac prikazuje kao odmaralište gde su ustaše spasavale ljude.

I dok u vladi ćute o tome, u Hrvatskoj je sve više grubog revizionizma, negiranja i falsifikovanja istorije. U godini koja prolazi teško je i nabrojati sve pokušaje da se spere ljaga sa zločinačkog ustaškog režima, a ustaški simboli preplavili su hrvatske gradove i više ih niko i ne uklanja. Grb HOS-a, u kojem je ustaški pozdrav "Za dom spremni", i dalje je desetak kilometara od Jasenovca, dok istovremeno Austrija od ovog meseca zakonski zabranjuje svako javno isticanje ustaških simbola i pozdrava.

Veće za suočavanje posledica vladavine nedemokratskih režima je pre skoro godinu dana predložilo da se sankcioniše isticanje ustaških simbola i pozdrav "Za dom spremni", ali još uvek nema odlučnosti da se to i zakonski reguliše. Sam SDP nema dovoljno političke snage da to pokrene u parlamentu, što se sada i videlo, a vladajuće stranke predvođene HDZ-om kalkulišu kada će i u kojoj formi ta tema napokon da dođe na dnevni red.

#Hrvatska

#ustaše

'