AKTUELNO

Centar za mirovne studije iz Hrvatske podneće krivičnu prijavu protiv nepoznatih policijskih služžbenika zbog sumnje da su se ponašali na nezakonit način na granici sa Bosnom i Hercegovinom, saopštila je ta organizacija.

Prijave su podnete protiv policajaca koji su snimljeni kako nasilno i ilegalno proteruju izbeglice, prenosi Index.hr.

- Nakon brojnih svedočanstava javnost je mogla da vidi snimke postupanja hrvatske policije. One otkrivaju sistemsko kolektivno proterivanje i prekoračenje ovlašćenja poput udaranja nogom - izjavila je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

Na tvrdnje policije da se ne radi o proterivanju nego o odvraćanju ilegalnih migranata, Kekuš je upozorila da policija vrlo široko tumači termin odvraćanja.

- Prvo su tvrdili da je to samo prisustvo policije na granici, a sada vidimo da se izbeglicama onemogućava traženje međunarodne zaštite i azila -  rekla je Kekuš.

Pored toga, ta organizacija zahteva ostavku ministra Božinovića, direktora policije Nikole Miline i načelnika uprave za granice jer ih smatraju odgovornim za postupanje policije.

Britanski "Gardijan" pisao je prošle nedelje da hrvatska policija sistematski vrši nasilje nad migrantima i izbeglicama koje ulaze u Hrvatsku iz BiH u pokušaju da se domognu zapadne Evrope.

Hrvatski direktor policije Nikola Milina u ponedeljak je negirao te tvrdnje i rekao da nisu ustanovljeni nikakvi slučajevi njihovog premlaćivanja.

#Hrvatska

'