AKTUELNO

Mozilla je objavila novu verziju svog internet pregledača - Firefox Quantum 59 verziju pregledača, koja korisnicima donosi brže vreme učitavanja sadržaja na početnoj stranici, kao i keširane stranice.

Firefox 59 korisnicima omogućava i poboljšanu privatnost. Obično, kada korisnik klikne na link - sajt (i oni koji se na njemu oglašivaju) mogu da vide sa koje veb stranice je korisnik došao. A to može da otkrije osetljive podatke o samom korisniku.

Firefox Private Browsing mod sada blokira ovakve informacije, sprečavajući da one budu otkrivene.

Takođe, "pedesetdevetka" može da spreči sajtove da korisnicima postavljaju pitanje da li žele da prihvate tzv. puš notifikacije (push notifications), potencijalno dosadne pop-apove koji obično "iskaču" na sajtovima sa vestima i društvenim mrežama.

I alatka Firefox Screenshots je dobila nadogradnju. Ona, u verziji za Firefox Quantum 59, omogućava "kropovanje" i obeležavanje sadržaja pre njegovog deljenja, što znači da neće biti potrebe za korišćenjem dodatnog programa za obradu fotografija kada su "skrinšotovi" u pitanju.

Korisnici Firefoxa na macOS operativnom sistemu imaće koristi od upotrebe odvojenih "GPU threadova", kako bi se smanjilo seckanje tokom učitavanja teksta i fotografija na nekim stranicama. Tu funkciju Windows korisnici su dobili u januaru.

#firefox

'